KNVB blijft zich inzetten voor nieuwe FIFA-preses

28 augustus 2014, 14:07

De KNVB blijft erbij dat de FIFA een nieuwe voorzitter moet krijgen, ook al heeft Michel Platini zich teruggetrokken. De Fransman, momenteel in dezelfde functie actief bij de UEFA, heeft donderdag laten weten toch niet de strijd aan te gaan met FIFA-preses Sepp Blatter.

"De KNVB vond Platini de meest logische kandidaat om de nieuwe voorzitter van de FIFA te worden, maar respecteert zijn keuze zich niet verkiesbaar te stellen", schrijft de KNVB op haar website. "Tegelijkertijd blijft de KNVB van mening dat de FIFA in het belang van het voetbal een nieuwe voorzitter moet krijgen. De KNVB vindt het dan ook teleurstellend dat vandaag bij de UEFA bijeenkomst in Monaco bleek dat veel andere Europese bonden op dit moment geen gezamenlijk initiatief willen nemen om andere tegenkandidaten te presenteren."

KNVB-voorzitter Michael van Praag stelde in juni de positie van Blatter openlijk ter discussie. "Als Nederland staken wij toen ons nek uit, omdat wij het belangrijk vinden dat er binnen de FIFA hervormingen doorgevoerd worden. Wij kregen toen veel steunbetuigingen van andere bonden. Die steun krijgt nu geen concreet vervolg en dat is teleurstellend. Het voetbal verdient namelijk een wereldvoetbalbond met een beter imago. Ons speerpunt is een transparantere en geloofwaardigere FIFA", zegt Van Praag.

De uitkomst van de UEFA-bijeenkomst in Monaco is dat veel Europese voetbalbonden meer willen samenwerken voor een sterkere positie van Europa binnen de FIFA en willen werken aan een kandidaat voor de FIFA-presidentsverkiezingen van 2019. Van Praag: "Natuurlijk steunt de KNVB deze intenties, maar wat ons betreft moeten er ook op korte termijn veranderingen komen. De hervormingen binnen FIFA moeten we op de agenda houden. In het bondsbestuur zullen we de aankomende periode overleggen over de mogelijkheden van de KNVB om daar invloed op te hebben."

Blatter staat al sinds 1998 aan de top bij de FIFA. In mei 2015 zijn er nieuwe verkiezingen. "De KNVB zal zich er de aankomende periode voor blijven inspannen andere bonden er van te overtuigen dat het voor het mondiale voetbal het beste is als de wereldvoetbalbond na het congres in mei 2015 een nieuwe voorzitter heeft", besluit de voetbalbond.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen