Ajax lijdt in Groningen tweede nederlaag op rij

Jw
31 augustus 2014, 16:29   Bijgewerkt: 31 augustus 2014, 16:41

Ajax heeft voor de tweede opeenvolgende keer een nederlaag geleden in de Eredivisie. Na de verloren topper tegen PSV ging de regerend landskampioen zondagmiddag met 2-0 onderuit in en tegen Groningen. FC Groningen won de wedstrijd op basis van een ijzersterke tweede helft, waarin Eric Botteghin en Michael de Leeuw scoorden. De achterstand van Ajax op koploper PSV, dat vandaag wel won, loopt daardoor op tot zes punten.

Het blijft een angst voor eigenlijk alle trainers in de Eredivisie: je beste speler verliezen vlak voor het sluiten van de transfermarkt. Deze week overkwam het trainer Frank de Boer, die zijn sterkhouder Daley Blind voor zo'n achttien miljoen euro moest laten gaan naar Manchester United. Hoewel de kassa dus rinkelt in Amsterdam, gaf De Boer aan dat het niet vaststaat dat er een vervanger komt. Tegen FC Groningen nam Thulani Serero de vrijgekomen positie op het middenveld over.

In de Euroborg maakte Ajax echter de indruk misschien nog wel meer behoefte te hebben aan een echte goalgetter. FC Groningen begon aanvankelijk sterk, maar dat niveau hield de thuisploeg niet lang vol. De regerend landskampioen nam daarna het heft in handen en creëerde een paar uitstekende kansen. Zo schoot Davy Klaassen uit de draai tegen een Groninger op en maakte Kolbeinn Sigthórsson opnieuw geen gelukkige indruk. De IJslander was wel dreigend, maar verzuimde – net als Klaassen – één van de goede kansen af te maken.

Doordat FC Groningen het doel schoon hield, kreeg het ook meer vertrouwen in een goed resultaat. De Groningers beten aan het einde van de eerste helft een paar keer van zich af. Zo draaide Tjaronn Chery een vrije trap gevaarlijk in, waarop Ajax-doelman Jasper Cillessen adequaat reageerde, en miste Nick van der Velden op een teen na een voorzet vanaf de rechterflank.

De theepauze werkte vervolgens verlammend voor de één en verfrissend voor de ander. Ajax werd in de eerste tien minuten na rust namelijk omver geblazen door de thuisploeg. Nadat Jarchinio Antonia de bal al op het dak van het doel had geschoten, was het vlak daarna wel raak. Eric Botteghin stond nog voorin vanwege een eerder genomen hoekschop en kon daardoor als een volmaakte spits de voorzet van Chery afronden: 1-0.

Ajax zwalkte vervolgens een tijd over het veld. FC Groningen speelde met meer zelfvertrouwen en gaf achterin niet meer de ruimtes weg, zoals het voor rust wel deed. Chery had Ajax vervolgens de genadeklap uit kunnen delen. Antonia was zijn directe tegenstander Nicolai Boilesen niet voor de eerste keer te snel af en leverde de bal af voor de voeten van Chery, die de bal recht in de handen van Cillessen schoot. Ajax probeerde in de slotfase nog wat te forceren, maar de inspiratie ontbrak bij de Amsterdammers om echt gevaarlijk te worden.

FC Groningen gooide de wedstrijd vlak voor het einde alsnog op slot en dat was op basis van de tweede helft verdiend te noemen. Opnieuw kon Chery vanaf de linkerflank een voorzet afleveren en dit keer was het invaller Michael de Leeuw die Cillessen van dichtbij klopte (2-0).

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen