Heerenveen te sterk voor AZ in Alkmaar

13 september 2014, 21:42

Het is AZ niet gelukt om punten te pakken tegen sc Heerenveen. De bezoekers waren in de eerste helft heer en meester en maakten voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd. AZ probeerde vooral vlak na de hervatting om het verschil te maken, maar verder dan een aantal goede kansen kwam de ploeg uit Alkmaar niet. Heerenveen controleerde de wedstrijd en pakte drie verdiende punten in de op papier lastige uitwedstrijd.

Zonder Marco van Basten op de bank begon AZ aan het duel met sc Heerenveen, de oude ploeg van de coach. In de beginfase was het nog even aftasten, maar de bezoekers namen al vrij snel het initiatief. Het duurde even voor het grote kansen opleverde. Uiteindelijk kreeg Uth een beste mogelijkheid, maar doelman Rochet wist nog te redden.

Heerenveen bleef druk zetten op het doel van AZ en Sinkgraven zorgde voor de verdiende voorsprong. Hij kreeg de bal voor zijn voeten na een goede actie van Uth en maakte het af. Hij plaatste de bal achter Rochet, die kansloos was. AZ probeerde het wel, maar werd nooit echt gevaarlijk voor rust en mocht eigenlijk niet klagen dat het na de eerste helft nog maar 0-1 stond.

Na de hervatting herpakte AZ zich. In de eerste tien minuten na rust liet de ploeg meer zien dan in de hele eerste helft. Vooral Robert Mühren kreeg een aantal goede kansen, maar hij kreeg de bal er niet in. AZ had na een overtreding op Luckassen ook recht op een strafschop, maar scheidsrechter Bas Nijhuis zag geen overtreding en liet doorspelen. Aan de andere kant was ook Heerenveen af en toe gevaarlijk, maar gezien het spelbeeld had de thuisploeg recht op de gelijkmaker.

Het sterke offensief van AZ leek Heerenveen even te verrassen, maar de bezoekers controleerden de wedstrijd na een kwartier in de tweede helft weer. Af en toe kreeg AZ nog wel een kans, maar Heerenveen bleef op de been. Het thuispubliek gaf coach Marco van Basten nog extra steun, door vijf minuten voor tijd flink te applaudisseren, maar had ongetwijfeld graag net zo hard voor de voetballers op het veld geklapt.