Top drie houdt Nederlands voetbal voorlopig overeind

12 december 2014, 08:41

Het Europese seizoen 2014/2015 begon met de vroege eliminatie van FC Groningen, FC Twente en PEC Zwolle dramatisch voor Nederland, maar de goede prestaties van de traditionele top drie zorgen ervoor dat een rampjaar toch uit lijkt te blijven. Na de groepsfase van de Champions League en de Europa League staat Nederland op de zestiende plaats van de coëfficiëntenranglijst over dit jaar, met zicht op meer.

Nederland sprokkelde dit Europese seizoen 29,5 punt, dankzij PSV (tien punten), Feyenoord (9,5) en Ajax (8,0). De bijdrage van FC Twente (1), Zwolle (0,5) en FC Groningen (0,5) was zeer beperkt. De score moet worden gedeeld door het aantal deelnemers, in dit geval zes. De score van Nederland over dit seizoen is om die reden nu 4,916. Omdat de drie traditionele topclubs na de winter door mogen, kan Nederland zijn score nog opvoeren.

Dat kan niet worden gezegd van Roemenië en Wit-Rusland, twee landen die nu nog net boven Nederland staan op de ranglijst over dit seizoen. Beide landen hadden het 'voordeel' dat ze met slechts vier teams actief waren in Europa, waardoor behaalde punten relatief gezien meer gewicht hadden. Als PSV, Feyenoord en Ajax na de winter één of meerdere wedstrijden winnen, worden beide landen echter vrijwel zeker ingehaald. Ook Turkije, dat met Besiktas en Trabzonspor nog twee teams in de race heeft, is binnen bereik. Hetzelfde geldt voor nummer twaalf Griekenland, dat nog maar één deelnemer (Olympiakos) over heeft in Europa. Bovendien is ook Kroatië niet ver weg. Dat land staat negende, maar is na de winter helemaal uitgespeeld in de Europese toernooien.

Op de County Ranking, de coëfficiëntenranglijst over vijf jaar die door de UEFA gebruikt wordt om te bepalen hoeveel Europese tickets ieder land krijgt, staat Nederland voorlopig nog altijd negende. Nummer tien België, dat dit seizoen vooralsnog aanmerkelijk meer punten haalde (7,400), is echter niet ver weg. De achterstand van Nederland op Oekraïne, dat achtste staat, bedraagt bijna twee volle punten is zal dit seizoen vermoedelijk niet meer worden ingehaald. Oekraïne heeft, net zoals Nederland, na de winter nog drie teams over in Europa.

Komende maandag, 15 december, vindt in het Zwitserse Nyon de loting plaats voor de volgende ronde van de Europa League. Bij deze loting zal Feyenoord als enige Nederlandse club een beschermde status hebben.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen