Voorbeschouwing: hoe eindigt de Eredivisie?

6 augustus 2015, 12:31   Bijgewerkt: 6 augustus 2015, 12:56

De eerste speelronde van de Eredivisie wordt door de stakingen van de politie een wat chaotische, een handvol wedstrijden wordt midweeks ingehaald. Toch gaan we weer beginnen met de competitie en uiterlijk over negen maanden, tijdens de laatste speelronde op 8 mei, is bekend wie de kampioen van Nederland is, Europa in mag en afzinkt naar de Jupiler League. FCUpdate.nl waagt, zoals ieder jaar, een dappere poging om de eindstand van de competitie te voorspellen. Dit zijn ze, de nummers één tot en met achttien.

1. Ajax

2. PSV

Vorig seizoen klopte alles bij PSV. Het team stond als een huis, scoorde aan de lopende band en ook als het even minder goed voetbalde, wist het wedstrijden op het tandvlees of in de slotfase te beslissen. Het zat, zoals dat heet, in de perfecte 'flow'. Het gaat lastig worden om op die voet door te gaan, want na het geweldig verlopen afgelopen seizoen zal iedere tegenslag nu hard aankomen. PSV gaat een prima jaargang tegemoet, dat kan ook bijna niet anders met dit materiaal, maar voor een tweede landstitel op rij is het net niet genoeg.

3. FC Twente

4. Feyenoord

Gezien de selectie zou het Feyenoord van de nieuwe coach Giovanni van Bronckhorst er moeiteloos in moeten slagen om bij de eerste drie te eindigen in de Eredivisie, maar een blik op de prestaties sinds april geeft de Rotterdamse burger weinig moed. Het slot van vorig seizoen verliep dramatisch en ook in de oefenduels ter voorbereiding op de nieuwe jaargang liep het niet zoals gewenst. Gevreesd moet worden voor opnieuw een seizoen waarin meedoen om de titel - iets dat men in Rotterdam-Zuid zo graag wil - niet haalbaar is.

5. AZ

6. Vitesse

Peter Bosz staat bij Vitesse voor de ondankbare taak om weer helemaal opnieuw te beginnen. Het vertrek van Davy Pröpper, Bertrand Traoré, Jan-Arie van der Heijden, Josh McEachran, Zakaria Labyad en Wallace is niet zomaar op te vangen, zeker omdat de club als gevolg van de Financial Fair Play-reglementen weinig tot geen geld uit kan geven. Er zijn weer nieuwe huurlingen van Chelsea gekomen, maar het gaat niet eenvoudig worden om de play-offs te halen. Toch gaat het lukken. Let vooral op Dominic Solanke, de nieuwe spits.

7. FC Utrecht

8. Willem II

Het moet gek lopen wil Willem II niet één van de verrassingen van het seizoen worden. De Tilburgers sloegen een mooie slag op de transfermarkt door aanvaller Richairo Zivkovic te huren van Ajax en hij kan zomaar bij de eerste vijf eindigen op de topscorerslijst van de Eredivisie. Het afgelopen seizoen deed Willem II als promovendus lang mee om deelname aan de play-offs en dat zal komend jaar niet anders zijn.

9. FC Groningen

10. sc Heerenveen

Helemaal klaar voor het nieuwe seizoen is sc Heerenveen nog niet, kondigde coach Dwight Lodeweges na de laatste oefenwedstrijd tegen RDC Mallorca (0-1) aan. Met Mark Uth en Marten de Roon verloor het deze zomer zijn topscorer en aanvoerder, bovendien raakte het met doelman Kristoffer Nordfeldt nog een belangrijke en stabiele kracht kwijt. De Friezen gaan 'gewoon' weer meedoen in de strijd om deelname aan de play-offs, maar komen net tekort ten opzichte van FC Utrecht, Willem II en FC Groningen en worden tiende.

11. NEC

12. ADO Den Haag

Het is nog geen september en dus blijft het afwachten, maar voorlopig lijkt ADO Den Haag de zomerse transferperiode redelijk door te komen. Michiel Kramer is er nog en met Edouard Duplan en Ruben Schaken zijn ervaren, prima vleugelspelers binnengehaald. Het lijkt erop dat de basis bij ADO vrij stabiel is en dus moet coach Henk Fraser in staat zijn om dit elftal eenvoudig in de Eredivisie te houden. Zeker als Kramer blijft.

13. PEC Zwolle

14. Heracles Almelo

Hoe Heracles Almelo vorig seizoen in de Eredivisie gebleven is, is nog altijd een beetje een raadsel. De ploeg had maanden waarin het er helemaal niets van bakte, maar ook twee periodes in het seizoen waarin het ineens meerdere wedstrijden achter elkaar won. Dat bleek voldoende om degradatie te voorkomen, maar een blik op de selectie voor komend seizoen leert dat handhaving vermoedelijk opnieuw het maximaal haalbare is. Het wordt dus opnieuw ploeteren in het vernieuwde Polman Stadion, maar het loopt wederom goed af.

15. SC Cambuur

16. Roda JC Kerkrade

In de Jupiler League eindigde Roda JC Kerkrade vorig seizoen 32 punten achter kampioen NEC. Op basis daarvan zou je zeggen dat de Limburgers wel wat versterking kunnen gebruiken om erin te blijven, maar echt grote aankopen zijn vooralsnog uitgebleven. Roda gaat het dus lastig krijgen en moet knokken voor ieder punt.

17. Excelsior

18. De Graafschap

Zesde werd De Graafschap vorig seizoen in de Jupiler League. Op het nippertje wist het deelname aan de play-offs veilig te stellen, waarin het met enig fortuin won van zowel Go Ahead Eagles als FC Volendam. De Graafschap is min of meer per ongeluk gepromoveerd en de selectie - waar nauwelijks spelers met eredivisie-ervaring aan toegevoegd zijn - is niet sterk genoeg om directe degradatie te voorkomen.

Door: Roland Mather

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen