ErediVisie: wat opviel in de 32ste speelronde

22 april 2016, 12:13

De titelstrijd in de Eredivisie blijft, na de midweekse speelronde, ongemeen spannend. Ajax en PSV wonnen namelijk allebei met 2-0, een uitslag die op de 32ste speeldag maar liefst vijf keer voorkwam. Maar er viel meer op. FCUpdate.nl pikt, zoals na elke speelronde, weer een aantal opvallende zaken eruit. Met het Leeuwardse drama, competitievervalsing, aangifte en drastische maatregelen.

Het doek is eigenlijk al gevallen

{image[309693][right-half][]}Het was donderdagavond hét moment van de waarheid voor SC Cambuur. Werd er in eigen huis niet gewonnen van Willem II, dan zouden de Leeuwarders hoogstwaarschijnlijk verzuipen in het degradatiemoeras. De ploeg uit de Friese hoofdstad bleef steken op een 1-1 gelijkspel, waardoor het schier onmogelijk wordt om lijfsbehoud te realiseren. De achterstand op De Graafschap bedraagt vier punten, terwijl Cambuur het nog moet opnemen tegen PSV (uit) en Excelsior (thuis). Ondanks de kansarme positie blijft Marcel Keizer hopen. "Het is nog niet gedaan. Je moet naar PSV, maar er zijn gekkere dingen gebeurd in het voetbal. Ook thuis tegen Excelsior zullen we nog volle bak gaan", sprak de Cambuur-coach. Tegen beter weten in, waarschijnlijk. Het dramatische seizoen van Cambuur gaat eindigen in een nachtmerrie, dat kan toch niet anders meer? Wat overigens ook opvallend was: de hekkensluiter verloor Jergé Hoefdraad, Kevin van Veen én Martijn van der Laan voor rust al wegens blessures.

Competitievervalsing?

{image[309672][left-half][]}Ook al heeft Cambuur zelf verzuimd om tegen Willem II het gat met De Graafschap te verkleinen, de Leeuwarders zullen ook wel een zuur gevoel overgehouden hebben aan iets waar ze zelf geen invloed op hadden. Ze zagen de degradatieconcurrent woensdag namelijk verrassend met 0-2 winnen bij FC Utrecht, dat al duidelijk met het hoofd bij de bekerfinale van komende zondag zat en Bart Ramselaar en Nacer Barazite spaarde voor de eindstrijd in De Kuip. Natuurlijk is het niet uitgesloten dat de Superboeren anders punten hadden laten liggen in de Galgenwaard, maar dit is voor Cambuur wel heel vervelend. Net als dat het voor de concurrenten in de strijd om Europees voetbal vervelend kan zijn dat Feyenoord niet op volle oorlogssterkte (zonder Dirk Kuyt, Karim El Ahmadi en Eric Botteghin in de basis) aantrad tegen Heracles Almelo (2-2). Natuurlijk is er genoeg tijd om te herstellen voor de bekerfinale, maar dat Utrecht en Feyenoord niet thuis geven vlak voor de bekerfinale, lijkt geen toeval te zijn. Het riekt een beetje naar competitievervalsing.

Weer naar het politiebureau?

{image[309653][right-half][]}Het was na afgelopen zondag meerdere dagen lang het gespreksonderwerp van de dag in de Nederlandse voetbalwereld: de onterechte strafschop die Danny Makkelie aan Ajax gaf in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (2-2). De woede bij Utrecht en titelconcurrent PSV loog er niet om, en dat was meer dan begrijpelijk. Een PSV-supporter deed zelfs aangifte bij de politie, omdat Ajax in zijn optiek altijd voorgetrokken wordt. En alsof de duvel ermee speelt, kreeg Ajax woensdagavond tegen sc Heerenveen (0-2 winst) weer een strafschop. Ditmaal legde Serdar Gözübüyük de bal op de stip toen de bal tegen de hand van Kenneth Otigba ketste. Weer zat het Ajax mee, al was dit eerder een penalty dan in de vorige speelronde. Davy Klaassen reageerde gevat na afloop. "Ze zullen wel weer naar het politiebureau gaan", [a,http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/296460/klaassen-lacht-ze-zullen-wel-weer-naar-de-politie-gaan/,_blank,lachte] de aanvoerder.

Overigens ging Edwin van der Sar na de door Arek Milik benutte penalty flink los in het uitvak:

Geen zoete lieve broodjes

{image[309590][left-half][]}NEC bewees zichzelf afgelopen woensdag een slechte dienst in de strijd om een ticket voor de play-offs om Europees voetbal, door de uitwedstrijd tegen het in oranje gehulde PEC Zwolle te verliezen. Geïnspireerd door de Ajax-huurlingen Queensy Menig en Sheraldo Becker won de 'Koninklijke' ploeg met 2-0 van de Nijmegenaren. Wat opviel was dat NEC-coach Ernest Faber na een half uur al twee wissels toepaste. Anthony Limbombe en Janio Bikel stelden teleur en konden de douche opzoeken. Een drastische maatregel van Faber, die bij de NOS tekst en uitleg gaf. "Het hoort er helaas bij. Het is topsport. We zijn hier niet voor de zoete lieve broodjes. Uiteindelijk moet er gepresteerd worden. Anthony is een van de betere spelers en had meer kunnen brengen. Hij was te passief. Janio werkt altijd voor honderd procent, maar had het moeilijk", aldus Faber, die met zijn ploeg aan een raar seizoen bezig is: op basis van de thuiswedstrijden is NEC de nummer drie van de Eredivisie, wat betreft uitwedstrijden staat de ploeg uit Nijmegen vijftiende.

Door: Koen Jans

[photo,97396,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen