Sparta-diamant Dumfries kan het heel ver schoppen

4 mei 2016, 12:43   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Denzel Dumfries schaarde zich dinsdag in een illuster rijtje met spelers als Dries Mertens, Michael de Leeuw, Tjaronn Chery, Iliass Bel Hassani en Quincy Promes. De pas net 20 jaar geworden rechtsachter van Sparta won de Gouden Stier voor beste talent van de Jupiler League. FCUpdate.nl sprak met hem over het razendsnelle tempo waarin hij van een vrij anonieme amateur tot een veelbelovende prof uitgroeide.

Dat het snel kan gaan in de voetbalwereld, heeft Dumfries de afgelopen jaren wel laten zien. In 2014 stond hij nog wekelijks op het veld bij de amateurs van BVV Barendrecht. In deze periode speelde hij niet alleen twee interlands voor Aruba, maar trok hij ook de aandacht van Sparta. Hij hoefde niet lang na te denken en tekende een contract op Het Kasteel. Hij begon daar in de A1, maar werd al snel door trainers Alex Pastoor en Michael Reiziger overgeheveld naar de hoofdmacht. Dumfries pakte snel zijn kans en is inmiddels niet meer weg te denken uit de basiself van Sparta.

Geen tijd voor besef

Gouden Stier

Gouden Stier

Twee jaar nadat hij bij Barendrecht speelde is hij dus opeens uitgeroepen tot meest veelbelovende speler van de Jupiler League. "Het is snel gegaan. Ik had niet eens de tijd om er echt bij stil te staan eigenlijk, maar misschien is dat ook wel goed. Je moet iedere dag kwaliteit leveren en doorgaan met waar je mee bezig bent. Het ging heel vlug, maar ik ging er lekker doorheen. Het is een mooi jaar. Ik speel gewoon steeds mijn eigen spelletje en geniet ervan. Ik probeer als rechtsachter vooral zo goed mogelijk te verdedigen. Dat is mijn hoofdtaak en daar wil ik in uitblinken."

Onbevangen

De 20-jarige back staat nog tot medio 2019 onder contract op Het Kasteel, waar hij naar eigen zeggen nog lang niet uitgeleerd is. "Voor mij is het niet verkeerd om de Eredivisie in te gaan met Sparta. Ik kijk naar wat het beste voor mij is en het is zeker geen noodzaak om weg te gaan. Ik heb wel doelen, maar stel ze door deze prijs niet bij. Ik wil mezelf niet te veel druk opleggen. Ik probeer gewoon het maximale eruit te halen en mezelf optimaal te ontwikkelen. Dan zien we wel waar we over een paar jaar staan."

Dumfries heeft veel te danken aan zijn trainers Pastoor en Reiziger, die het meteen na hun komst al in de krachtige Spartaan zagen zitten. "Zij zijn enorm belangrijk. Ik ben ze hartstikke dankbaar voor de kans die ze mij hebben gegeven. Ik heb hem uiteindelijk natuurlijk zelf gegrepen, maar de goede begeleiding van de technische staf heeft ons erg geholpen om zo goed te presteren en de titel te pakken. We zijn ze daar allemaal heel erg dankbaar voor."

Reiziger: "Hij vliegt iedereen voorbij"

De voormalig Oranje-international vindt de onderscheiding voor Dumfries meer dan terecht. "Meestal verwacht je zo'n prijs voor een aanvaller, daarom vind ik het heel mooi dat iedereen inziet wat voor kwaliteiten Denzel heeft", aldus Reiziger, die zichzelf een ander type vond dat de doorgebroken Spartaan. "Hij is veel sterker dan ik en heeft veel meer longinhoud. Hij kan het ver schoppen", verwacht Reiziger.

Pastoor: "Hij kan de absolute top halen"

Daar laat Pastoor het niet bij. "Het is een groot talent", vervolgt de kampioenscoach, die zelf de Gouden Stier voor beste trainer van de Jupiler League kreeg. "Hij heeft een heleboel voorwaarden om de absolute top te kunnen halen. Kijk alleen maar naar zijn fysiek. Als je tachtig keer per helft kan opkomen... Dat zijn wel dingen waar uiteindelijk de grootste clubs ter wereld voor vallen", weet Pastoor.

Door: Koen Jans

[photo,97670,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen