Seizoensanalyse: PSV bleek in topduels veel sterker dan Ajax

10 mei 2016, 12:09

PSV troefde Ajax zondag op de laatste speeldag van de Eredivisie af in de strijd om de landstitel. Het verschil werd gemaakt in de wedstrijd van Ajax tegen De Graafschap: de Amsterdammers bleven steken op 1-1. Over het hele seizoen bekeken liep de ploeg van Frank de Boer de titel echter vooral mis tegen de ploegen uit het linkerrijtje.

Zowel Ajax als PSV verloor dit seizoen in eigen huis slechts één wedstrijd: de twee titelconcurrenten wisten elkaar te verslaan in de onderlinge wedstrijden. Ajax won met 0-2 in Eindhoven, terwijl PSV vroeg in het seizoen met 1-2 te sterk bleek in De ArenA. Zowel Ajax als PSV leed verder slechts één nederlaag: op bezoek bij een subtopper. Heracles Almelo versloeg PSV, FC Utrecht bleek in De Galgenwaard te sterk voor Ajax.

Daar is het verschil dus niet gemaakt. Waar dan wel? Het gelijkspel bij De Graafschap was natuurlijk allesbeslissend, maar over het hele seizoen presteerde Ajax tegen de ploegen uit het rechterrijtje veel beter dan PSV. Het rijtje clubs waartegen de Eindhovenaren punten verspeelden, is lang: ADO Den Haag (na de wondergoal van Martin Hansen), sc Heerenveen (tweemaal), angstgegner Roda JC, Excelsior (door een treffer in de laatste minuut van Nigel Hasselbaink) en Willem II.

Al die missers tegen lager geklasseerde tegenstanders werden PSV echter niet fataal. Dat had voornamelijk te maken met de uitstekende resultaten tegen de bovenste helft van de ranglijst. Op de genoemde twee nederlagen na won PSV alle overige wedstrijden. Feyenoord, AZ, FC Utrecht, FC Groningen, PEC Zwolle en Vitesse werden allen zowel thuis als uit verslagen. Ajax daarentegen speelde, naast de genoemde twee nederlagen, gelijk tegen Feyenoord (uit) FC Utrecht (thuis) en Heracles (thuis).

Dat Ajax de titel vergooide op bezoek bij De Graafschap, is glashelder. Over een heel seizoen gezien werden echter vooral de duels tegen ploegen uit het linkerrijtje fataal. Waar PSV daarin 42 punten pakte, blijft Ajax achter met 36 punten. PSV pakte zelfs meer punten per duel tegen het linker- dan rechterrijtje: 2,63 om 2,33 punten per duel. Ajax pakte daarin respectievelijk 2,25 en 2,56 punten per duel.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen