KNVB heeft wereldwijde primeur: videoscheids in beker

16 september 2016, 15:26

Tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en Willem II op woensdag 21 september krijgt de KNVB de eer om live te testen met een Video Assistent Referee, beter gezegd de videoscheidsrechter. De Nederlandse voetbalbond vindt het prachtig dat het deze wereldwijde primeur gekregen heeft.

Scheidsrechter Pol van Boekel wordt tijdens Ajax-Wilem II live geassisteerd door videoscheidsrechter Danny Makkelie. Een dag later vindt het experiment ook plaats bij Feyenoord-FC Oss. Dan zijn de rollen van deze twee arbiters omgedraaid. Het is de eerste keer in het voetbal dat er bij een wedstrijd op het hoogste niveau live geëxperimenteerd wordt met de videoscheidsrechter. Er zal een arbiter in een busje bij het stadion zitten om de dienstdoende arbiter indien nodig op basis van televisiebeelden te adviseren bij belangrijke beslissingen.

"Dit is fantastisch nieuws", reageert Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB en initiatiefnemer van de videoscheidsrechter, op de primeur. "Wij hebben ons vanaf 2011 ingezet om de videoscheidsrechter in het voetbal te introduceren. Enerzijds door de technologie te ontwikkelen en anderzijds door een intensieve, internationale lobby. We doen dit omdat we het spel eerlijker willen maken en omdat we de scheidsrechter willen helpen bij zijn moeilijke taak. Dat wij dit nu als eerste land ter wereld mogen testen, daar zijn we erg trots op en is een groot compliment aan de betrokken medewerkers van de KNVB."

De KNVB verwacht ook in volgende bekerronden te gaan testen met de videoscheidsrechter, waar de FIFA en spelregelcommissie IFAB steeds meer achter beginnen te staan.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen