Schilt wil Groningen-talenten vooral assertiever maken

6 oktober 2016, 08:18

FC Groningen kwam woensdag met opvallend nieuws naar buiten. Voormalig wereldkampioen kickboksen Sem Schilt gaat talenten van de eredivisionist trainen. De 42-jarige vechtsporter gaat de jonge spelers bijscholen op het vlak van motoriek, weerbaarheid, assertiviteit, grensverlegging, het krijgen van fysieke prikkels, doorzetten, aanvallen, verdedigen en omschakelen. De 2,12 meter lange Schilt wil vooral realiseren dat talenten beter voor zichzelf op kunnen komen.

Schilt, zelf woonachtig op een kwartier afstand van Groningen (Zuidlaren), kent de mentaliteit bij de club uit het noorden. "In de Randstad zijn de mensen wat assertiever dan hier. Onze jongens laten zich toch wat makkelijker aan de kant zetten. Daar gaan we mee aan het werk", zegt Schilt tegen de NOS. Hij zal tijdens het seizoen zestien trainingen verzorgen aan onder meer Groningen onder-19.

Het voetbal kan in de ogen van Schilt veel leren van vechtsport. "Als je tegenover iemand staat in het veld, bij een corner bijvoorbeeld, dan moet je je mannetje staan. En geen stap aan de kant doen", stelt de viervoudig K1-wereldkampioen, die het wel rustig aan gaat doen met de spelers. "Het is niet de bedoeling dat ik de voetballers beschadig, hoor. Het gaat op een veilige manier", aldus Schilt, die nog geen plannen heeft om met het eerste elftal aan de slag te gaan. "De jeugd heeft de toekomst. Zij moeten zich er goed bewust van zijn dat het niet op een dienblad aangewaaid komt. De spelers van het eerste zijn met busjes thuis opgehaald en gepamperd. FC Groningen wil dat veranderen en heeft dus bewust gekozen voor de jeugdopleiding."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen