Ongelukkig moment Botteghin kost Feyenoord zege

3 november 2016, 20:59   Bijgewerkt: 3 november 2016, 21:14

Feyenoord heeft een punt overgehouden aan het Europa League-duel met Zorya Luhansk. De Rotterdammers hielden met tien man een helft lang stand na een rode kaart voor Eric Botteghin. De thuisploeg wist na de, in twee instanties, benutte penalty geen tweede doelpunt meer te forceren: 1-1. Nicolai Jörgensen scoorde opnieuw voor Feyenoord.

Meer dan veertig minuten lang was er niets aan de hand voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Zorya maakte aan de bal een hele zwakke indruk en kon geen gaatje vinden in de defensie van Feyenoord. De Rotterdammers hadden de linies kort op elkaar staan en gaven ook nauwelijks ruimte weg. De koploper van de Eredivisie kwam er zelf wel een aantal keren goed uit. Alleen Marko Vejinovic (vervanger van de geblesseerde Karim el Ahmadi) was een dissonant in het aanvalspel van Feyenoord. Renato Tapia toonde zich wel een adequate vervanger van de rouwende Tonny Vilhena.

Ook Eljero Elia, die de voorkeur kreeg boven Bilal Basicikoglu, mocht starten en was vaak de aanstichter van het gevaar. Bij de eerste geslaagde actie van Elia was het meteen raak. De linksbuiten glipte langs zijn tegenstander en zocht met zijn voorzet Jens Toornstra die niet direct kon profiteren. Dirk Kuijt hield de aanval in leven en stelde Nicolai Jörgensen in staat om de bal wel binnen te knikken: 0-1.

Door de treffer van Jörgensen had Feyenoord al na een kwartier de gewenste voorsprong. Die luxe had snel weer weg kunnen zijn, maar Brad Jones tikte de bal goed uit de kruising na een vrije trap van Oleksandr Karavaev. Buiten dat moment hoefde de doelman nauwelijks in actie te komen.  Dat veranderde vlak voor rust door een ongelukkig moment van Eric Botteghin.

De Braziliaanse verdediger probeerde een voorzet te blokken, maar stak daarbij zijn hand in de lucht. Via het hoofd belande de bal vervolgens op zijn arm. Scheidsrechter Jakob Kehlet wees onverbiddelijk naar de penaltystip en gaf Botteghin bovendien zijn tweede gele kaart. Rafael Forster benutte na een fraaie redding van Jones pas in de rebound zijn strafschop: 1-1.

Ook na rust met elf tegen tien bleek Zorya Luhansk geen wonderploeg te zijn. Feyenoord kwam slechts korte periodes onder druk te staan en ontsnapte alleen bij een niet gegeven strafschop aan Ivan Petriak (dook naar de grond na licht contact met Jan-Arie van der Heijden) en een afgekeurd doelpunt van invaller Vladislav Kulach (vermeend buitenspel in aanloop naar het doelpunt). Kulach stond zelf zeker niet buitenspel, maar de assistent oordeelde blijkbaar dat er een medespeler in een eerder stadium van de aanval achter de laatste linie stond.

Een punt voor Feyenoord, na meer dan een helft spelen in ondertal, was zeker geen slecht resultaat. Het had echter nog mooier kunnen zijn als Vejinovic de bal niet wild over had geschoten na een spaarzame counter. Door het gelijkspel grijpt Feyenoord wel de koppositie in poule A van de Europa League. Fenerbahce heeft ook zeven punten maar een minder doelsaldo. Manchester United volgt op één punt afstand na een nederlaag in Turkije.

De uitwedstrijd in Manchester is op 24 november de volgende horde voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. De Rotterdamse ploeg gaat zich eerst weer richten op belangrijkere zaken dan voetbal. Feyenoord vliegt snel terug naar huis om de uitvaart van de moeder van Tonny Vilhena bij te wonen.