Decossaux geeft fouten in zoektocht naar bondscoach toe

14 juli 2017, 07:58

In de top van de KNVB beseffen ze dat de zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal – uiteindelijk Dick Advocaat – niet echt lekker verlopen is. In gesprek met De Volkskrant laat waarnemend directeur Jean Paul Decossaux (54) weten dat de selectieprocedure en de communicatie niet goed in elkaar zat. Vooral de keuze tussen Advocaat en Henk ten Cate en het contact met deze twee coaches lieten te wensen over.

"In het bedrijfsleven is het goed om drie kandidaten naast elkaar een traject te laten doorlopen. In het voetbal kan dat niet, dat is echt een fout waarvan ik heb geleerd", zegt de zelfkritische Decossaux. "De één lekt, de ander heeft een belang en de derde zet een journalist in zijn auto. Dat gebeurt allemaal en dan creëer je chaos", aldus de interim-directeur, die met het laatste punt doelt op Ten Cate, die een VI-journalist liet meeluisteren met een telefoongesprek met de vertrekkende technisch directeur Hans van Breukelen in de auto.

Decossaux geeft ook aan dat hij niet alleen Van Breukelen de verantwoordelijkheid had moeten geven om met de kandidaten in gesprek te gaan. "Laten we dan die fout gewoon keihard toegeven. Ik had met Hans mee moeten gaan toen hij met kandidaten ging praten. Hij communiceert niet zo duidelijk, laat de waarheid soms in het midden. Dat is helemaal niet erg, maar als je dan halve toezeggingen doet, of mensen ervaren dat zo, dan moet daar gewoon iemand bij zitten. Ikzelf en een jurist", weet Decossaux.

Vervolgens moest Decossaux op een uiterst ongemakkelijke persconferentie op de blaren moest zitten met Van Breukelen. "Het was afschuwelijk. Er was geen regie. We hebben ons laten leiden door verkeerde adviezen. We hadden nooit in die positie mogen komen. We hebben geleerd dat we een mediastrateeg aan boord moeten hebben", stelt de vervangend directeur, die toen veel ovrede zag bij de sponsoren. Dit was voor hen nog vervelender dan de slechte resultaten, geeft Decossaux aan. "Die blamage rond de communicatie vinden ze eigenlijk het allerergst."

De situatie kostte Van Breukelen, uiteindelijk, de kop. "Die man heeft natuurlijk nooit een echte positie gehad bij ons. Hij is niet goed gekomen, niet goed ondersteund, helemaal niet door mij. Als je een percentage moet plakken op de vraag waarom het is mislukt, ligt 60 tot 80 procent buiten zijn schuld", aldus Decossaux, die snel terug wil naar de functie van commercieel directeur. Dat had hij bij nader inzien al meteen na het debacle in Bulgarije moeten doen. "Op dat moment had er een voetbalman moeten zitten, punt. Toen had ik meteen moeten zeggen: dit gaat me de pet te boven. Dan breng je jezelf toch niet in diskrediet? Ik weet dat ik dit nooit meer ga doen."

[photo,106325,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen