AZ verliest titel in krankzinnig duel op Woudestein

29 april 2007, 16:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

AZ heeft de kans laten liggen om voor het eerst sinds 1981 kampioen van Nederland te worden. In een krankzinnige wedstrijd verloren de Alkmaarders met 3-2 van Excelsior, waardoor het zelfs zakte naar de derde plaats in de Eredivisie. AZ, dat zeventig minuten met tien man voetbalde na een rode kaart voor Boy Waterman, kwam tot tweemaal toe terug van een achterstand, maar slaagde er in de slotfase niet in om de bevrijdende 2-3 te maken. In de allerlaatste minuut maakte Excelsior-spits Voskamp vervolgens het drama compleet door de 3-2 te maken. Hierdoor is de titeldroom van de Alkmaarders uitgelopen op een regelrechte nachtmerrie.

Op papier leek het zo gemakkelijk. Alleen de uitwedstrijd tegen Excelsior, dat niets meer op het spel had staan, moest even gewonnen worden. Als dat varkentje eenmaal gewassen was, zou Shota Arveladze de kampioensschaal omhoog mogen tillen. Eigenlijk twijfelde vrijwel niemand er dan ook aan dat AZ het zou redden en dat de ploeg zondag voor het eerst sinds 1981 kampioen van Nederland zou worden. Maar het moest nog wél even gebeuren. Hoewel alle AZ-fans zich al opmaakten voor een feest, moesten er nog wel gewoon negentig minuten gevoetbald worden. En AZ móest winnen, aangezien vooral Ajax op de loer lag om iedere misstap van de Alkmaarders genadeloos af te straffen. De vraag was dan ook vooral hoe AZ om zou gaan met de extra druk die deze situatie met zich mee bracht.

Louis van Gaal baalt

Louis van Gaal baalt

Wat er in de negentiende minuut gebeurde, was ongetwijfeld het grootst mogelijke rampscenario voor AZ. Andwele Slory brak door aan de rechterkant van het veld en dook alleen op voor AZ-doelman Waterman. Slory omspeelde de sluitpost, waarna Waterman aan de handrem trok. Het logische gevolg: rood voor Waterman en een strafschop voor Excelsior. Toen Luigi Bruins deze strafschop vervolgens feilloos achter de ingevallen Sinouh schoot, leek de nachtmerrie van AZ werkelijkheid te gaan worden. Want om met tien man een achterstand om te buigen in een zege, dat is zelfs tegen een laagvlieger als Excelsior geen gemakkelijke opgave.

Gezien de tussenstanden in Tilburg en Eindhoven, waar Ajax en PSV allebei op voorsprong gekomen waren, wist AZ dus wat het in de tweede helft moest doen. Slechts 45 minuten scheidden de ploeg van de titel, maar in deze 45 minuten moest AZ, met een man minder, wel de zege naar zich toe zien te trekken. Ook Van Gaal besefte zich dit en de coach bracht in de rust met Danny Koevermans en Rogier Molhoek zijn jokers in de ploeg. Het duo verving Julian Jenner en Demy de Zeeuw. Met deze dubbele wissel nam Van Gaal echter wel een risico. Aangezien hij eerder al doelman Sinouh in het veld moest brengen, had hij nu geen wissels meer over.

In de slotfase deed AZ er alles aan om alsnog een derde goal te maken, maar het mocht niet zo zijn. Excelsior hield stand en maakte zelfs nog de 3-2, waardoor de Alkmaarders een zeker lijkende landstitel alsnog verspeelden. En het trauma dat hierdoor ontstaat, zal de Alkmaarders ongetwijfeld nog jarenlang achtervolgen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen