Kwart van deelnemersveld EK 2004 lijkt boot te missen

18 oktober 2007, 13:47   Bijgewerkt: 18 oktober 2007, 15:00

Als de voortekenen niet bedriegen gaan vier landen die in 2004 nog present waren op het EK, er niet in slagen om zich te kwalificeren voor het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Onder dit viertal bevinden zich twee landen die drie jaar geleden in Portugal nog de kwartfinale haalden, namelijk Engeland en Denemarken. FCUpdate.nl zet het waarschijnlijke deelnemersveld van het komende Europese eindtoernooi, plus de opvallendste afwezigen, op een rijtje.

Groep A

{image[241851][right-half][]}Al gekwalificeerd: niemand

Wie gaan zich waarschijnlijk kwalificeren: Polen en Portugal

Belangrijkste afvallers: Servië en België

In deze groep hebben Polen en Portugal, met nog twee duels te gaan, respectievelijk vier en drie punten voorsprong op achtervolgers Servië en Finland. Polen kan het karwei op 17 november afmaken in de thuiswedstrijd tegen België, terwijl Portugal slechts vier punten hoeft te pakken in de thuisduels tegen Armenië en Finland. In deze groep is Portugal het enige land dat drie jaar geleden present was op het EK. Als gastland bereikten de Portugezen toen de finale, waarin verloren werd van Griekenland. Polen, dat nu dus afstevent op EK-kwalificatie, nam in de historie nog nooit eerder deel aan een Europees eindtoernooi.

Groep B

Al gekwalificeerd: niemand

Wie gaan zich waarschijnlijk kwalificeren: Italië en Frankrijk

Belangrijkste afvallers: Schotland en Oekraïne

Door de nederlaag van Schotland tegen Georgië, zijn de verhoudingen in deze groep weer rechtgetrokken. De torenhoge favorieten Italië en Frankrijk hebben de beste papieren en hebben respectievelijk twee en één verliespunt minder dan de Schotten. Als Italië en Frankrijk inderdaad naar het EK gaan, dan hebben beide landen iets goed te maken. Op het vorige EK stelden ze allebei immers zwaar teleur. Italië sneuvelde in een groep met Zweden, Denemarken en Bulgarije, terwijl Frankrijk als regerend kampioen in de kwartfinale onderuit ging tegen Griekenland. Angelos Charisteas maakte in dat duel het winnende doelpunt.

Groep C

Al gekwalificeerd: Griekenland

Wie gaat zich waarschijnlijk kwalificeren: Noorwegen

Belangrijkste afvaller: Turkije

Groep D

Al gekwalificeerd: Duitsland en Tsjechië

Wie gaan zich waarschijnlijk kwalificeren: niemand

Belangrijkste afvaller: Ierland

Deze groep is volledig volgens verwachting verlopen. Duitsland en Tsjechië, de twee landen die ook op het vorige EK waren, zijn inmiddels verzekerd van een ticket naar de Alpenlanden. Ierland is de belangrijkste afvaller, maar dat is eigenlijk amper een verrassing. Het is immers alweer bijna twintig jaar geleden (1988) dat de Ieren voor het laatst actief waren op een EK. Overigens zal Duitsland met de nodige revanchegevoelens naar Oostenrijk en Zwitserland reizen. Het EK in Portugal liep immers uit op een debacle voor onze oosterburen. Een nederlaag in de groepsfase tegen Tsjechië zorgde er voor dat de Duitsers de kwartfinale niet bereikte. Tsjechië sneuvelde uiteindelijk pas in de halve finale. Griekenland was, na verlenging, te sterk.

Groep E

{image[243187][right-half][fans vrouw babe]}Al gekwalificeerd: niemand

Wie gaan zich waarschijnlijk kwalificeren: Kroatië en Rusland

Belangrijkste afvaller: Engeland

Een EK zonder Engeland, het is bijna niet voor te stellen. Toch heeft het er alle schijn van dat de Engelsen thuis moeten blijven, komende zomer. Als verzachtende omstandigheid kan echter worden aangevoerd dat het land in een zware groep zat, met nog twee andere landen die in 2004 aanwezig waren op het vorige EK, namelijk Kroatië en Rusland. Rusland sneuvelde toen in de groepsfase, maar was wel het enige land dat de latere kampioen Griekenland wist te verslaan. Ook voor de Kroaten was in 2004 de eerste ronde het eindstation. Engeland, dat overigens in de kwartfinale na strafschoppen uitgeschakeld werd door gastland Portugal, was destijds in de allesbeslissende laatste groepswedstrijd met 4-2 te sterk.

Groep F

Al gekwalificeerd: niemand

Wie gaan zich waarschijnlijk kwalificeren: Zweden en Spanje

Belangrijkste afvallers: Denemarken en Letland

In deze kwalificatiecyclus worden de groepen B en E regelmatig getypeerd als de 'groepen des doods', maar eigenlijk is Groep F op papier de sterkste poule. Als enige kwalificatiegroep bevat Groep F namelijk vier landen, die in 2004 een gooi deden naar de Europese titel. Van deze vier gaan Zweden en Spanje de schifting overleven. Denemarken, kwartfinalist in Portugal, en Letland blijven ditmaal thuis. Letland baarde in 2004 nog opzien door een punt te pakken tegen Duitsland. Zweden bereikte in 2004 de kwartfinale, waarin het verloor van Nederland. Spanje was destijds één van de teleurstellingen van het EK. Het sneuvelde al in de eerste ronde.

Groep G

Al gekwalificeerd: Roemenië

Wie gaat zich waarschijnlijk kwalificeren: Nederland

Belangrijkste afvaller: Bulgarije

2004

2004

Nieuwkomers en afvallers

Met Polen, Noorwegen, Roemenië en gastland Oostenrijk gaan er vermoedelijk vier teams naar het EK, die drie jaar geleden niet van de partij waren. Daar tegenover staat de absentie van Engeland, Denemarken, Letland en Bulgarije. De Letten en Bulgaren zal vrijwel niemand missen, maar Engeland en Denemarken zijn toch landen die niet zouden misstaan op het EK. De Denen, de kampioen van 1992, ontbraken in 1980 voor het laatst op een Europees eindtoernooi. Maar goed, voor beide landen is het doek nog niet definitief gevallen. Engeland moet echter hopen op een uitglijder van Rusland, terwijl Denemarken afhankelijk is van missstappen van Spanje of Zweden. Pas half november valt het definitieve verdict en weten we welke landen op 2 december in de koker gaan bij de loting voor het EK.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen