WK-serie: Engeland, tikkende tijdbom of topfavoriet

10 februari 2006, 15:32

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 16: Engeland.

Heel Engeland is het er over eens: sinds 1966, het land waarin de Engelsen hun enige wereldtitel behaalden, is de nationale selectie niet eerder zó sterk geweest als nu. Met internationale sterren als Gerrard, Lampard, Beckham, Owen, Rooney en Terry beschikken de Engelsen over een selectie om je vingers bij af te likken. Kwaliteit is er genoeg, dat is het probleem niet. Het zal echter wel een probleem worden om van deze spelers een eenheid te maken. Er zullen grote namen genoegen moeten nemen met een plaats op de bank en dat zal voor pijnlijke situaties kunnen zorgen.

Engeland

Engeland

Road to Germany

Hoewel het de Britse opinie anders doet vermoeden, plaatste Engeland zich relatief eenvoudig voor het WK in Duitsland. De Engelsen begonnen aarzelend met een gelijkspel in Wenen tegen Oostenrijk, maar daarna kwam de witte trein langzaam maar zeker op stoom. De lastige uitwedstrijd in Polen werd met 1-2 gewonnen en vervolgens werden ook Wales (2-0 en 0-1), Azerbeidzjan (0-1 en 2-0) en Noord-Ierland (4-0) aan de zegekar gebonden. Dit gebeurde lang niet altijd met sprankelend voetbal, maar echt in de problemen kwamen de Engelsen eigenlijk nooit.

David Beckham

David Beckham

Met thuiswedstrijden tegen Oostenrijk en Polen voor de boeg voorzag heel Engeland een drama, maar de ploeg herpakte zich. Een maand na de uitglijder in Belfast won Engeland dankzij een strafschop van Frank Lampard met 1-0 van Oostenrijk, waarna het duel met Polen de beslissing moest brengen in de poule. In dit beslissende duel moest Engeland het echter stellen zonder David Beckham. De middenvelder haalde zich de woede van zijn land op de hals door in het duel met Oostenrijk kort na elkaar twee gele kaarten te behalen. Zonder Beckham won Engeland met 2-1 van Polen, dankzij een laat doelpunt van opnieuw Lampard. Hierdoor plaatste Engeland zich als poulewinnaar voor het WK.

De bondscoach

Sven Goran Eriksson

Sven Goran Eriksson

Sven-Goran Eriksson, Engeland

Sven-Goran Eriksson, Engeland

In januari 2001 trad hij als bondscoach in dienst bij de Engelse voetbalbond. Enkele weken geleden maakte hij bekend dat hij deze functie na het WK neer zal leggen.

De vedette

Jarenlang was David Beckham de grote vedette van het Engelse voetbal, maar inmiddels is hij op alle fronten voorbij gestreefd door Frank Lampard. De middenvelder van Chelsea heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot de grote meneer van het Britse voetbal. Het heeft echter even geduurd voordat bij deze status gekregen heeft. Lampard debuteerde in 1999 in de nationale ploeg, maar werd thuis gelaten voor zowel het EK van 2000 als het WK van 2002. Op het EK in 2004 is hij wel van de partij. In Portugal scoort Lampard zelfs drie keer in vier wedstrijden.

Frank Lampard

Frank Lampard

De verwachtingen

"Natuurlijk worden we wereldkampioen. We weten allemaal dat we genoeg kwaliteit hebben om het karwei te klaren", riep Wayne Rooney eerder deze week in een interview met een Britse krant. Deze grootspraak is mogelijk precies het probleem van Engeland. Spelers als Rooney en Beckham zijn overtuigd van hun eigen kwaliteiten en denken hierdoor vaak minder in het teambelang. Mocht er bovendien iets minder goed lopen, of ze komen op een andere positie terecht dan ze bij hun club gewend zijn, breekt vaak direct de pleuris uit.

fans vrouw babe

fans vrouw babe

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen