Met Hiddink verliest PSV succesvolste coach

Ger
24 maart 2006, 14:23

PSV neemt met Guus Hiddink afscheid van de allerbeste trainer uit de clubgeschiedenis. Hij bezorgde de nakende kampioen tot dit seizoen vijf landstitels, vier nationale bekers, een Johan Cruijffschaal en een Europa Cup I. "Maar overal komt een einde aan", aldus Hiddink op een extreem druk bezochte persconferentie op trainingscomplex De Herdgang.

Guus Hiddink

Guus Hiddink

Een directe aanleiding gaf de oefenmeester niet voor zijn vertrek. Hiddink gaf aan dat hij het mooi vond geweest, na vier jaar hoofdtrainerschap in Brabant. In de kantlijn van zijn betoog liet hij doorschemeren dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Bij PSV moest hij zich continu bewegen in de marge van de echte top, vooral financieel. 

Bovendien spelen er volgens de coach enkele "details die impact hebben". Hij doelde met name op het onderzoek van de FIOD, de opsporingsdienst van de belasting. Hiddink gaf al eerder aan zich bijzonder te storen aan de manier waarop die dienst hem heeft bejegend.

Westerhof met Reiziger

Westerhof met Reiziger

De lovende woorden van Westerhof aan het adres van Hiddink zijn te begrijpen. In zijn jaren bij PSV verloste de coach de club van een provinciaal imago. Het PSV van Hiddink telt ook buiten de landsgrenzen mee. Zo overleefde de Eindhovense club vorig seizoen voor het eerst de voorronde van de Champions League. De plaats in de halve finale van het toernooi voor beste clubteams in Europa bleek geen uitzondering. In een nieuwe samenstelling overleefde PSV dit seizoen wederom de groepsronde van het lucratieve toernooi.

Zonder de beste bouwstenen smeedde toparchitect Hiddink bij PSV hechte elftallen. In het eerste seizoen na zijn terugkeer in Eindhoven verving hij met minimale middelen de succesvolle aanvallers Robben, Kezman en Rommedahl. Het vertrek van de middenvelders Van Bommel, Vogel en Park camoufleerde hij wederom naar behoren.

Hij wil tegelijkertijd ook verder met de club en niet ieder seizoen opnieuw beginnen. PSV moet in de ogen van Hiddink weer een stap voorwaarts maken. Daarmee is geld gemoeid. Zoveel euro's zelfs, dat PSV die niet heeft. De club presteerde vorig seizoen geweldig en verkocht uitstekende spelers. Toch kwam het nog meer dan 11 miljoen euro te kort.

Natuurlijk wilde de clubleiding van PSV dolgraag met de succesvolle Hiddink mee. Helemaal niets werd de succesvolle coach in Eindhoven dan ook in de weg gelegd. Hiddink combineerde bij PSV niet alleen de functie van trainer en technisch directeur. Hij gaat komende zomer met Australië ook nog naar het WK.

Guus Hiddink op de eerste training

Guus Hiddink op de eerste training

Hiddink zei vrijdag ook dat hij "met zijn hart vergroeid is met PSV". Vanuit dat perspectief wil hij ook de komende jaren in een rol als adviseur aan de Eindhovense club verbonden blijven. "Daar praten we nu over. We hebben zitten brainstormen over hoe we dat concreet kunnen invullen. Het zal echter geen contact zijn waarin ik beslissingbevoegdheid of verantwoordelijkheid draag." 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen