Ajax maakt indruk tegen SC Heerenveen

14 augustus 2011, 16:18   Bijgewerkt: 14 augustus 2011, 16:27

Ajax steekt de eerste weken van het seizoen in prima vorm. Na de ruime winst op bezoek bij De Graafschap (1-4) won de ploeg zondag met 5-1 van SC Heerenveen. De goals kwamen op naam van Kolbein Sigthórsson, zijn eerste voor Ajax, Toby Alderweireld, Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en Gregory van der Wiel.

Met name in het eerste kwartier na rust liet Ajax zien dat het uitstekend kan voetballen. SC Heerenveen, dat gezien de aanwezige kwaliteit in de subtop thuishoort, werd in die fase volledig van de mat getikt. Ajax scoorde één keer, via Boerrigter, maar had dat ook drie of vier keer kunnen doen. Schoten van De Jong en Eriksen gingen over, terwijl een kopbal van Van der Wiel tot tweemaal toe bovenop de lat belandde.

Lang konden de Friezen niet genieten van de gelijkmaker, want twee minuten na de goal van Dost was het alweer 2-1. Toby Alderweireld mocht met de bal aan de voet opkomen en knalde vanaf een meter of dertig onberispelijk raak. De kanonkogel van de Belg verdween in de kruising achter Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche.

Op die 2-1 voorsprong was niets af te dingen, Ajax domineerde de eerste helft. Het enige wat op dat moment op het spel van de thuisclub aan te merken viel, was dat er relatief weinig echte kansen gecreëerd werden. Dat veranderde na rust. Alleen al in het ijzersterke eerste kwartier van de tweede helft kreeg de ploeg kans op kans en had Heerenveen mazzel dat de schade beperkt bleef. Het herpakte zich daarna enigszins en hoopte op een stiekeme aansluitingstreffer, maar alle hoop op een goed resultaat werd in de 75ste minuut teniet gedaan door Miralem Sulejmani. De Serviër frommelde zich door de Friese defensie en schoot knap raak, 4-1. In de blessuretijd bepaalde Gregory van der Wiel de eindstand vervolgens op 5-1.