Feyenoord voor 1,5 miljoen in het krijt bij NOS

Ger
3 september 2005, 05:00

Feyenoord is de NOS nog circa 1,5 miljoen euro verschuldigd, voor een lening uit het begin van de jaren negentig. De Rotterdamse club beloofde de NOS de lening terug te betalen in de vorm van uitzendrechten. Tot een volledige aflossing is het nog niet gekomen.

De lening werd Feyenoord in eerste instantie verstrekt door het ministerie van WVC. Met het geld werd stadion De Kuip gerenoveerd. De NOS nam de lening later als zendgemachtigde over van het ministerie. De totale lening aan Feyenoord bedroeg indertijd 4,3 miljoen gulden (ruim 1,9 miljoen euro).

Een woordvoerder van het Commissariaat voor de Media zegt in NRC Handelsblad dat zo'n lening "nu waarschijnlijk niet meer zou kunnen''. Het publieke geld is "verstrekt in een tijd dat er nog nauwelijks commerciële televisie was. Nu zou dit zeker een discussie oproepen over oneerlijke concurrentie.'"

De NOS maakte een maand geleden bekend de komende vijf jaar de UEFA Cup-wedstrijden van Feyenoord te zullen uitzenden. Onderdeel van dat contract is de afspraak dat de lening aan het eind van de looptijd zal zijn afgelost. Hoeveel de club per wedstrijd krijgt, willen de NOS en Feyenoord niet zeggen.

Naast Feyenoord kreeg ook Ajax begin jaren negentig een lening van het ministerie van WVC. De Amsterdamse club ontving 6 miljoen gulden (circa 2,7 miljoen euro) voor de bouw van de ArenA.. "De politiek wilde die clubs wel steunen, maar dat moest wel een concreet doel hebben", aldus Cees Vis, lid van de raad van bestuur van de Publieke Omroep in NRC. "Daarom werd het geld in stadions gestoken. Die miljoenen werden renteloos geleend en in feite werd het een soort knipkaart: iedere keer dat er een Europese wedstrijd door de NOS werd uitgezonden, liep het bedrag terug.''

Vis noemt de lening "achteraf bezien een gouden deal". Hij legt uit: "De tv-rechten zijn enorm in waarde gestegen. Het enige wat wij de afgelopen jaren misliepen was de rente. Dat het publiek geld is, zie ik niet als een bezwaar: wij betalen nu toch ook rechten met publiek geld.''

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen