WK-serie: Argentinië aast op eerherstel

28 oktober 2005, 07:00

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim vier weken later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 1: Argentinië.

In de aanloop naar het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea wist iedereen het zeker: Argentinië zou samen met Frankrijk gaan uitmaken wie er wereldkampioen zou gaan worden. De Argentijnen hadden op het oog een prachtig team en men was er van overtuigd dat de Gauchos voor het eerst sinds 1986 weer eens de beste van de wereld konden worden. Niets bleek echter minder waar. De Argentijnen sneuvelden al in de poule en moesten tot overmaat van ramp toekijken hoe aartsrivaal Brazilië de wereld veroverde.

Sindsdien was het voor de Argentijnen, wereldkampioen in 1978 en 1986, een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen. Dat leek aanvankelijk goed te gaan, maar na een pijnlijke nederlaag tegen Brazilië in de finale van de Confederations Cup (4-1) is het weer onrustig rond het Argentijnse elftal. In Duitsland azen de trotse Argentijnen op revanche voor het compleet mislukte WK van 2002 en de oorwassing tegen Brazilië.  

Road to Germany  

Argentinie

Argentinie

Tegen de Brazilianen behaalde Argentinië wisselend succes. De eerste ontmoeting werd in Brazilië met 3-1 verloren, maar ruim een jaar later nam Argentinië revanche door in Buenos Aires met dezelfde cijfers te winnen. Tijdens dit duel maakte Hernan Crespo twee goals. De spits van Chelsea was, mede dankzij deze treffers, met zeven goals de meest trefzekere Argentijn in de kwalificatiecyclus.

De bondscoach  

Pekerman

Pekerman

Die resultaten waren ronduit indrukwekkend. Onder leiding van Pekerman werd Argentinië drie keer wereldkampioen in de leeftijdsklasse tot 20 jaar en bovendien werden de jonge Argentijnen twee keer Zuid-Amerikaans kampioen. Toen bondscoach Marcelo Bielsa na de uiterst succesvolle Olympische Spelen van 2004, waarin Argentinië goud haalde, besloot op te stappen was Pekerman dan ook zijn logische opvolger.  

De vedette  

Tijdens dit toernooi ontpopte Riquelme zich centraal op het Argentijnse middenveld als een onmisbare schakel in het elftal van Pekerman. Riquelme was één van de weinige spelers die geen minuut miste van het toernooi en was goed voor drie doelpunten en één assist. Ook bij Villarreal is Riquelme van grote waarde. Mede dankzij de middenvelder wist de Spaanse ploeg zich afgelopen seizoen te plaatsen voor de Champions League.

De verwachtingen  

Het toernooi om de Confederations Cup, dat afgelopen zomer gehouden werd in Duitsland, is enigszins symbolisch voor de huidige situatie van het Argentijnse elftal. Zwakkere ploegen als Tunesië en Australië werden simpel opzij gezet, maar in Duitsland (2-2) en Mexico (1-1) vond Argentinië haar evenknie. Doordat de Argentijnen Mexico na strafschoppen wisten te kloppen, haalden de Gauchos uiteindelijk toch de finale. Hierin kreeg het een ongenadig pak slaag van een bij vlagen sensationeel spelend Brazilië (4-1).

Argentinie

Argentinie

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen