PSV kansloos tegen superieur Lyon

Ger
8 maart 2006, 22:40

Na een rampzalige eerste helft heeft PSV in Frankrijk afscheid moeten nemen van de Champions League. De Eindhovense club incasseerde tegen een ijzersterk Olympique Lyon voor rust twee tegentreffers en raakte bovendien aanvoerder Phillip Cocu kwijt met een rode kaart. In de tweede helft rondde de thuisploeg het karwei bekwaam af, waardoor de uitschakeling van PSV in grote cijfers werd uitgedrukt: 4-0.

In Stade Gerland verscheen de Eindhovense ploeg zonder Jan Vennegoor of Hesselink aan de aftrap. Een blessure aan de kniebanden hield de lange aanvaller op de bank. Door de namen van de geblesseerde André Ooijer en Michael Lamey had PSV-trainer Guus Hiddink eerder definitief een streep gezet. Daardoor waren woensdagavond in de basisformatie plaatsen ingeruimd voor Theo Lucius en Arouna Koné.

Voor de wedstrijd toonde Hiddink zich een realistisch man. Hij stelde dat zijn ploeg een 'superprestatie' moest leveren om opnieuw één van de revelaties van Europa te worden. "Vorig seizoen kregen we in Lyon één of twee kansen waarvan Cocu er één benutte. Dat betekent dat we woensdag de kansen die we krijgen honderd procent gehonoreerd moeten worden. Zo nauw zal het komen. Daarnaast moeten we geen kansen weggeven. Dat zal opperste concentratie vergen."

Voor eigen publiek nam Lyon, zonder het geblesseerde viertal Claudio Caçapa, Jérémy Berthod, Sylvain Monsoreau en Anthony Réveillère, vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief in handen. Met bij vlagen uitstekend combinatiespel drukte de Franse kampioen het onmachtige PSV ver terug op de eigen helft. Vooral het sterke middenveld met Tiago, Mahamadou Diarra en Juninho, omklemde PSV in een ijzeren greep.

Na twintig minuten deelde Florent Malouda een serieuze waarschuwing uit aan de Eindhovenaren. Vanuit kansrijke positie schoot de vleugelspeler net langs de paal. PSV trachtte de thuisploeg van zich af te schudden, maar bleek niet opgewassen tegen de aanvalsdrift van de Fransen. In de 26e minuut viel de onvermijdelijke 1-0. Na fraai voorwerk van Malouda schoot middenvelder Tiago hard raak. De equipe van Hiddink wist dat daardoor twee PSV-goals nodig zouden zijn om de kwartfinale te bereiken.

Slechts twee minuten later kreeg de Nederlandse lijstaanvoerder, die voor de openingstreffer geen mogelijkheid had afgedwongen, een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Uit een splijtende pass van Jason Culina slaagden eerst Jefferson Farfán en daarna Arouna Koné er echter niet in om doelman Grégory Coupet te passeren. Na de zeldzame speldenprik van PSV nam Lyon onmiddellijk de regie weer over. Juninho dwong Gomes in de 36e minuut tot een katachtige reflex. De sluitpost, twee weken geleden in Eindhoven nog de schlemiel, drukte de bal via de paal uit zijn doel.

Het sombere perspectief voor PSV kleurde vlak voor rust inktzwart. Aanvoerder Phillip Cocu ontving na een dommige overtreding op François Clerc zijn tweede gele kaart en kon gaan douchen. Tot overmaat van ramp schoot Tiago niet veel later zijn tweede goal van de avond binnen. De Portugees kon simpel afdrukken na een afvallende bal in het strafschopgebied van de Eindhovenaren. In de rust besefte zelfs de meest verstokte PSV-fan dat de kansen op het behalen van de kwartfinale nagenoeg verkeken waren.

De tweede helft draaide voor PSV uit op een martelgang. Het tiental van Hiddink, waar het aanvalsduo Farfán en Koné onzichtbaar was, moest lijdzaam toezien hoe Lyon zich naar een nog grotere winst speelde. In de 71e minuut viel de 3-0 via Sylvain Wiltord. De oud-speler van Arsenal rondde ongehinderd af, nadat een eerste inzet nog gered werd door Gomes. Vlak voor tijd strooide invaller Fred extra zout in de Eindhovense wonden door de 4-0 eindstand op de borden te zetten.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen