FC Utrecht in blessuretijd langs Heerenveen

24 september 2006, 16:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Negentig minuten lang leken FC Utrecht en SC Heerenveen af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar in blessuretijd sloeg de thuisploeg alsnog toe. Nadat eerder in de wedstrijd Danijel Pranjic al een strafschop had gemist namens Heerenveen, was Gregoor van Dijk wél trefzeker vanaf elf meter. Hierdoor blijven de punten in Utrecht en zal SC Heerenveen met een kater moeten toewerken naar het UEFA Cup-duel met Vitoria Setubal.

SC Heerenveen is aanmerkelijk beter aan het seizoen begonnen. De Friezen boekten zeges op ADO Den Haag, NEC en Willem II, waardoor het met negen punten uit vier duels goed meedoet om de bovenste plaatsen. Het verschil met FC Utrecht, een regelrechte concurrent in de strijd om Europees voetbal, was voor het duel in de Galgenwaard al opgelopen tot vijf punten. De druk lag hierdoor bij de thuisploeg. Utrecht moest winnen, terwijl voor Heerenveen een gelijkspel een goed resultaat zou zijn.

Na een uiterst spectaculair begin van het duel, waarin vooral Rob Friend tot tweemaal toe had moeten scoren, kwam de wedstrijd dan ook in een soort patstelling terecht. Heerenveen leek de betere ploeg, maar weigerde om vol op de aanval te spelen. Het liet Utrecht komen, maar gaf daarbij amper kansen weg. Alleen Cedric van der Gun was voor rust écht dichtbij een doelpunt, maar zijn kopbal belandde op de lat boven doelman Vandenbussche. Ook Gregoor van Dijk en Marc-Antoine Fortuné namen het Friese doel onder vuur, maar echt overtuigend was het spel van Utrecht geenszins.

Na rust kwam het duel, dat in de slotfase van de eerste helft was weggezakt tot een bedenkelijk niveau, weer tot leven. Aanleiding hiertoe was een overtreding van Joost Broerse in het zestienmeter gebied op Rob Friend, die door arbiter Bossen bestraft werd met een strafschop. Danijel Pranjic ontfermde zich over het buitenkansje, maar tot enthousiasme van het Utrechtse publiek stopte doelman Michel Vorm de slecht ingeschoten penalty van de Kroaat.

De thuisploeg putte moed uit deze misser van Pranjic en ging plotseling nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer. Fortuné leek hiervoor te zorgen, maar de Fransman raakte na een weergaloze actie slechts de paal. Luttele minuten later kreeg diezelfde Fortune de bal op een presenteerblaadje van Cedric van der Gun, maar ook ditmaal wist de Fransman de bal niet in het net te krijgen. De sterk keepende Brian Vandenbussche redde knap op de harde schuiver van de spits, waardoor Heerenveen overeind bleef. Sterker nog, via een aantal snelle uitbraken kwam Heerenveen via met name Lasse Nilsson af en toe dreigend voor de goal van Michel Vorm. Ook bij de Friese ploeg ontbrak echter een stukje finesse in de afwerking, waardoor het duel af leek te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel.

FC Utrecht weigerde zich echter neer te leggen bij deze puntendeling. De ploeg zocht in de slotfase massaal de aanval en mede dankzij invaller Rossini creeërde de thuisploeg kans op kans. Heerenveen wankelde nadrukkelijk, maar Utrecht faalde opzichting in de afronding. Fortune, Rossini en Van der Gun hadden allen een treffer op de schoen, maar slaagden er niet in om Vandenbussche te passeren. Heerenveen leek een punt uit het vuur te slepen, maar een domme overtreding van Michael Dingsdag gooide roet in het Friese eten. Bossen wees naar de stip en in tegenstelling tot Pranjic eerder in het duel wist Gregoor van Dijk het buitenkansje wél te benutten. Utrecht pakte hierdoor in de allerlaatste minuut alsnog de drie punten en op basis van de tweede helft was dit terecht te noemen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen