Penaltykiller Palop bezorgt Sevilla titelprolongatie

16 mei 2007, 23:26   Bijgewerkt: 17 mei 2007, 01:09

Sevilla is, voor het tweede jaar op rij, winnaar geworden van de UEFA Cup. De ploeg van coach Juande Ramos won een boeiende finale tegen Espanyol, waarin de ploeg uit Barcelona met een man minder in verlenging nog terug wist te komen van een achterstand, na strafschoppen. Doelman Palop, die eerder dit jaar zijn team in het toernooi hield met een doelpunt in Donetsk en in de finale één assist voor zijn rekening nam, was de gevierde man. Hij stopte liefst drie strafschoppen.

Negentien punten. Dat is het verschil dit seizoen in de Primera Division tussen FC Sevilla en Espanyol. Sevilla doet vanaf de eerste speeldag mee om de titel, terwijl Espanyol naast Europees voetbal dreigt te grijpen. Sevilla is, kortom, over een heel seizoen een klasse beter dan Espanyol. En dus was het logisch dat Sevilla de UEFA Cup-finale in ging als grote favoriet, zeker omdat de situatie vrijwel identiek is aan die van vorig jaar. Ook toen draaide Sevilla mee in de top van de Spaanse competitie en trof het in de UEFA Cup-eindstrijd een ploeg (Middlesbrough) die nationaal niet tot het linkerrijtje behoorde. Destijds maakt Sevilla haar favorietenrol volledig waar en won het de eenzijdige finale met 4-0.

In tegenstelling Middlesbrough een jaar geleden, liet Espanyol zich niet uit het veld slaan door deze tegenslag. De ploeg uit Barcelona, die nog nooit een Europese prijs pakte, toonde karakter en vocht zich terug in de wedstrijd. Ruim vijf minuten na de 1-0 van Adriano was het alweer gelijk, via linkshalf Riera. Hij sneed handig naar binnen en schoot de bal met zijn rechterbeen, via een lichaamsdeel van Sevilla-back Daniel Alves, diagonaal achter Sevilla-keeper Palop.

De regerend UEFA Cup-houder maakte optimaal gebruik van deze man-meer-situatie. De ploeg nam het initiatief in handen en creëerde direct een handvol kansen. Zo ging een schot van invaller Renato maar net naast, belandde een kopbal van Javi Navarro pardoes in de handen van Espanyol-doelman Iraizoz en had Kanouté na een corner de 1-2 móeten maken. Zijn kopbal werd echter gered door Iraizoz, waarna de bal na een fraaie scrimmage hoog over het doel van Espanyol verdween. De ploeg uit Barcelona deed er alles aan om zonder schade het einde van de reguliere speeltijd te bereiken en slaagde, ondanks nog wat hectische momenten, in die opzet.

Het bereiken van deze reeks werd door de aanhang en spelers van Espanyol luidkeels gevierd, want dit was een succes waar niet meer op gerekend werd. Sevilla daarentegen besefte dat het een unieke kans had laten liggen om het duel te beslissen en coach Juande Ramos moest alle registers opentrekken om zijn spelers weer op te peppen. Dat lukte. Alleen Dani Alves schoot over, maar daar stond tegenover dat doelman Palop liefst drie strafschoppen wist te keren. Hiermee bezorgde de keeper Sevilla een plek in de geschiedenisboeken, want sinds 1986 was het immers niet meer voorgekomen dat een team zijn UEFA Cup-titel met succes had weten te verdedigen.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen