Real Madrid vecht zich naar Spaanse landstitel

17 juni 2007, 22:48   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Real Madrid is, voor de dertigste keer, kampioen van Spanje geworden. Op een extreem spannende slotdag worstelde de ploeg van coach Fabio Capello tachtig minuten lang met Real Mallorca, maar in de laatste tien minuten slaagden de Madrilenen er toch nog in om de eilandbewoners op de knieën te krijgen (3-1). Uitgerekend Jose Antonio Reyes, die dit seizoen nog bijzonder weinig had laten zien, was door zijn twee goals tegen Mallorca de grote man bij de Koninklijke.

De opdracht voor Real Madrid was simpel, voorafgaand aan de laatste speeldag: de ploeg moest de thuiswedstrijd tegen Real Mallorca winnen, dan zou de eerste landstitel sinds 2003 een feit zijn. En aangezien er voor Real Mallorca helemaal niets meer op het spel stond, behalve een door FC Barcelona uitgeloofde winstpremie, leek er weinig fout te gaan kunnen voor de ploeg van coach Fabio Capello.

In het eerste half uur van de wedstrijd leek echter alles in duigen te vallen. Real kwam niet alleen op 0-1 achterstand, door een goal van Varela, maar bovendien moest spits Ruud van Nistelrooy het veld geblesseerd verlaten. En aangezien juist de Nederlander de laatste weken in iedere wedstrijd het net wist te vinden, was dit een enorme klap voor de Madrilenen. Real Madrid leek de kluts volledig kwijt en doolde voor rust stuurloos en murw geslagen over het veld van Estadio Santiago Bernabeú.

Aangezien titelrivaal Barcelona in Tarragona ruim voor stond (0-4), moest Real na rust dus twee keer scoren om alsnog kampioen te worden. Gezien het spel van de thuisploeg, wees echter niets er op dat dit ook zou lukken. Sterker nog, de Madrilenen ontsnapten aan 0-2 toen een inzet van opnieuw Varela net voorlangs rolde.

Pas toen coach Capello besloot om Jose Antonio Reyes in het veld te brengen, veranderde alles. De aanvaller, die afgelopen zomer overkwam van Arsenal, schoot enkele minuten na zijn entree op aangeven van Raúl de 1-1 binnen. Dit gaf de Madrileense burger moed, want nu had de ploeg nog twintig minuten om één doelpunt te maken. Uiteindelijk kwam de verlossing in de tachtigste minuut, toen Diarra een hoekschop binnenkopte. Dat uitgerekend Diarra scoorde was bijzonder, want hij was deze week eigenlijk al afgereisd naar Afrika voor een interland met Mali. Na overleg tussen Real en de Malinese bond keerde Diarra echter snel terug naar Madrid.

Toen Reyes enkele minuten na deze goal van Diarra vervolgens ook nog 3-1 maakte, kon het feest losbarsten. Real was landskampioen, voor de dertigste keer in haar historie en voor de eerste keer sinds 2003. FC Barcelona moet hierdoor dit jaar, na twee achtereenvolgende titel, genoegen nemen met de tweede plaats.