Hattrick Robinho leidt Brazilië langs Chili

2 juli 2007, 00:01   Bijgewerkt: 2 juli 2007, 01:18

Brazilië leeft nog. De ploeg van bondscoach Dunga moest zondag winnen van Chili om plaatsing voor de kwartfinale van de Copa America in eigen hand te houden, en slaagde in die missie. Hoewel de Goddelijke Kanaries geen moment goed voetbalden, wonnen ze, door drie goals van Robinho, met 3-0.

Bondscoach Dunga had, na de onthutsende nederlaag tegen Mexico (2-0), een belangrijke wijziging doorgevoerd in zijn basisformatie. Diego, door de absentie van Ronaldinho en Kaka de beoogde spelmaker van de Brazilianen, werd geslachtofferd. Zijn plaats achter de spitsen werd ingenomen door Anderson, die eerder deze maand door Manchester United gekocht werd van FC Porto. Centraal achterin had Dunga opnieuw een basisplek ingeruimd voor PSV'er Alex, terwijl Heerenveen-spits Afonso Alves genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank.

Door de nederlaag tegen Mexico wist Brazilië dat het móest winnen van Chili, maar aanvankelijk bakten de Brazilianen er weinig van. Het eerste kwart van de wedstrijd was ronduit slaapverwekkend en Chili hield redelijk eenvoudig stand. Arbiter Torres stak Brazilië echter de helpende hand toe. Hij promoveerde een duikeling van Vagner Love tot een strafschop, waarna Robinho zijn team op 1-0 zette.

Ook met deze voorsprong op zak bleef het uiterst pover, wat Brazilië liet zien. De ploeg ontsnapte zelfs aan een gelijkmaker, toen de Chileense spits Suazo ineens opdook voor het Braziliaanse doel. Suazo treuzelde echter nét te lang, waarna zijn inzet gekraakt kon worden door een toegesnelde verdediger.

In de slotfase besliste Robinho het duel vervolgens definitief in Braziliaans voordeel. In de laatste vijf minuten scoorde de spits van Real Madrid twee keer, waardoor de Brazilianen uiteindelijk een geflatteerde overwinning boekten.