Deisler: "Ik voerde oorlog tegen mezelf"

Koen Freriks
30 september 2007, 12:51   Bijgewerkt: 30 september 2007, 14:14

Sebastian Deisler gooide bijna acht maanden geleden de handdoek in de ring. Hij besloot te stoppen met voetballen, wegens fysieke en psychische klachten. Tot dit weekend sprak hij niet met media over het moeilijke besluit, al die tijd sloot hij zich op in zijn woning in Berlijn. "Ik heb oorlog tegen mezelf gevoerd", verklaarde de middenvelder, die voor het laatst actief was bij Bayern München.

Deisler was door iedereen een wereldcarriere voorspeld. De middenvelder werd in 2002 als grote aankoop naar München gehaald en speelde ondanks zijn blessures nog 36 interlands voor Duitsland. Maar knieproblemen beletten hem groei naar absoluut topniveau. Iets wat nog moeilijker werd, toen hij te kampen kreeg met psyichische problemen. De druk bij Bayern werd hem te groot, in het seizoen 2003/04 braken mentale klachten hem op. In januari van dit jaar besloot hij te stoppen met profvoetbal; hij kon het niet meer opbrengen.

"In het voetbal gaat het veel om status, macht, ego en titels. Dat wereldje nam mij te snel in bezit. Ik heb niet de tijd gehad volwassen te worden. Ik had niet eens de tijd fouten te maken", wijst Deisler op zijn snelle ontwikkeling in zijn beginjaren als profvoetballer. "Ik droeg een masker, van binnen heb ik dagen tegen mezelf gerebelleerd. Ik deed me vrolijk voor. In Berlijn zat ik vaak in mijn huis, ik was bekend in heel Duitsland. Voor de deur stond een Mercedes, maar dat alles heeft me niet gelukkig gemaakt. Ik heb me afgevraagd: 'Was dit alles?'. Ik was doodongelukkig."

Deisler zoekt momenteel nieuwe wegen op, maar een manier om zich in het profvoetbal staande te houden heeft hij niet gevonden. Met zijn 27 jaren oud zou hij nog makkelijk terug kunnen keren in het profvoetbal, maar dat is uitgesloten, zegt Deisler. "Ik heb lang geprobeerd in het voetbal te overleven, wilde hard en koel zijn. Maar zo ben ik niet. Ik heb mezelf verwond, ik had veel eerder open moeten zijn over mijn problemen, maar ik had angst om dat te doen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen