EK-serie: Kroatië hoeft voor niemand bang te zijn

26 mei 2008, 13:00   Bijgewerkt: 25 mei 2008, 23:01

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 14: Kroatië.

Sinds 21 november 2007 geldt Kroatië als een gevaarlijke outsider voor het komende EK. Die dag zette de ploeg namelijk de voetbalwereld op zijn kop, door op Wembley te winnen van Engeland. De Engelsen hadden in dit duel aan één schamel puntje tegen het reeds gekwalificeerde Kroatië genoeg om naar het EK te mogen, maar gingen, na eerder van 0-2 teruggekomen te zijn naar 2-2, met 2-3 ten onder. Invaller Petric maakte in de slotfase de winnende goal.

Door deze indrukwekkende kwalificatiecyclus, en de aanwezige kwaliteit, zal Kroatië tijdens het EK door niemand onderschat worden. De ploeg mist weliswaar de zwaar geblesseerde Eduardo da Silva, maar moet nog steeds in staat geacht worden om goed voor de dag te komen.

De blikvanger: Luka Modric

Hij is pas 22 jaar oud en heeft nog amper ervaring op het hoogste niveau, maar Luka Modric wordt nu al gezien als de spil in het huidige Kroatische elftal. De middenvelder bezit eigenlijk alle kwaliteiten om een hele grote te worden en stapt niet voor niets komende zomer voor liefst 26 miljoen euro van Dinamo Zagreb naar Tottenham Hotspur. Modric is hiermee in één klap de duurste Kroatische speler ooit geworden. Hij tekende bij Tottenham voor vijf seizoenen.

Internationaal gezien deed Modric, die tussen 2002 en 2005 nog op huurbasis voor kleine clubjes in Bosnië en Kroatië speelde, voor het eerst van zich spreken in 2006. In maart van dat jaar debuteerde hij in de nationale ploeg, waarna hij ook een plekje veroverde in de WK-selectie. Tijdens dit toernooi moest hij genoegen nemen met een rol als reserve, maar tijdens twee groepsduels (tegen Australië en Japan) mocht hij als invaller in actie komen. Enkele maanden later, tijdens een oefenduel tegen de kersverse wereldkampioen Italië, maakte hij zijn eerste interlandgoal. Sindsdien heeft hij een vaste plek in de ploeg van bondscoach Slaven Bilic.

De oude bekende: Danijel Pranjic

Spitsen van Europese klasse komen en gaan de laatste jaren bij SC Heerenveen, maar in de schaduw van spelers als Klaas Jan Huntelaar, Georgios Samaras, Afonso Alves en Miralem Sulejmani is Danijel Pranjic al jarenlang een belangrijke pion bij de club uit Friesland. De aanvallende middenvelder is jaarlijks goed voor een handvol goals en twee handen vol assists en is één van de redenen waarom aanvallers de laatste jaren zo goed presteren in het Abe Lenstra Stadion. Met een speler als Pranjic achter je, komen kansen immers vanzelf.

Een half jaar na deze wedstrijd, in de zomer van 2005, maakte Pranjic de overstap van Dinamo naar Heerenveen. De Kroaat veroverde snel een basisplaats en is sindsdien één van de meest constante factoren in het Friese elftal. Hij werd al regelmatig in verband gebracht met grotere clubs, waaronder Feyenoord en Ajax, maar tot een transfer kwam het niet. Aangezien zijn contract in Heerenveen doorloopt tot medio 2012, kunnen de Friezen namelijk een forse transfersom vragen.

De bondscoach: Slaven Bilic

Bilic

Bilic

Bilic was in die tijd een kleurrijke verdediger. Hij verzamelde jaarlijks veel kaarten, vooral wegens protesteren. Bovendien haalde zich tijdens het WK de woede van heel Frankrijk op de hals, door naar de grond te gaan nadat de arm van Laurent Blanc tegen zijn borstkas kwam. Bilic ging naar de grond alsof hij zwaar getroffen was, maar uit de herhaling bleek dat er niets aan de hand was. Blanc kreeg echter rood en miste zo de WK-finale.

Bilic

Bilic

De prognose: kwartfinale

fan supporter

fan supporter

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen