Twente houdt Ajax uit voorronde Champions League

18 mei 2008, 16:22   Bijgewerkt: 18 mei 2008, 22:42

FC Twente speelt volgend seizoen in de voorronde van de Champions League. De ploeg uit Enschede zorgde zondag voor een enorme stunt, door Ajax in de ArenA op 0-0 te houden. Dat was, na de 2-1 zege in de heenwedstrijd, genoeg om een plek in de voorronde van het miljoenenbal af te dwingen. Het ambitieuze Ajax moet hierdoor genoegen nemen met een plaats in het UEFA Cup-toernooi.

Niet een speler of één van beide trainers, maar iemand van de KNVB zette de boel voorafgaand aan Ajax-Twente flink op scherp. En niet zomaar iemand, maar Jaap Uilenberg, de scheidsrechtersbaas van de Nederlandse voetbalbond. De oud-arbiter vond het nodig om enkele dagen voor de cruciale wedstrijd in de ArenA zijn collega's op het hart te drukken dat Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar een 'vervuiler is, die bij ieder luchtduel een overtreding maakt'.

Wat de zaak nog pikanter maakte, is dat Uilenberg afkomstig is uit de omgeving van Enschede. De link tussen Uilenberg en FC Twente is hierdoor snel gelegd. En hoewel de integriteit van Uilenberg niet in twijfel getrokken mag worden, is het toch vragen om problemen om zulke dingen te roepen, vlak voordat Ajax en FC Twente gaan strijden om een plek in de voorronde van de CL.

Door de 2-1 nederlaag in Emmen, vorige week, was het voor Ajax echter geen ABC'tje om Twente opzij te schuiven. Er moest gewonnen worden, iets dat in de voorgaande drie duels met de Tukkers dit seizoen niet gelukt was. En ook ditmaal had Ajax het zeker niet makkelijk met de ploeg van Fred Rutten. Voor rust had de thuisclub weliswaar het betere van het spel, maar tot echte kansen leidde dit niet. Alleen Luis Suarez was met een schot, dat net naast ging, echt dichtbij een treffer.

En Ajax? Dat wist hier na rust niet veel tegenover te stellen. De ploeg had, uiteraard, meer balbezit, maar deed daar weinig mee. Alle Amsterdamse aanvallen strandden op ongeveer vijftien tot twintig meter van het Twentse doel. Daar kon ook Ismail Urzaiz, die als stormram binnen de lijnen kwam, niets aan veranderen. En naarmate de wedstrijd vorderde, nam de wanhoop toe. Ajax werd alleen nog echt gevaarlijk via een knal van Suarez, maar afgezien daarvan hield Twente simpel stand.

FC Twente gaat hierdoor in de koker tijdens de loting voor de voorronde van de Champions League. Gezien de lage UEFA-coëfficiënt van de ploeg, is de kans groot dat de Tukkers hierdoor geen beschermde status genieten, waardoor teams als Barcelona, Arsenal en het Schalke 04 van de huidige Twente-coach Fred Rutten tot de mogelijke opponenten behoren. Maar dat zal voor Twente de pret niet drukken.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen