Luxe-problemen en echte problemen voor Van Basten

8 augustus 2008, 23:03   Bijgewerkt: 9 augustus 2008, 01:35

Marco van Basten zal weinig tijd nodig hebben om te wennen aan het spelersmateriaal bij Ajax. Vrijdag tegen Arsenal bleek immers dat zijn elftal over ongeveer dezelfde eigenschappen beschikt als het Nederlands elftal, waarmee hij de laatste jaren werkte. Offensief heeft Van Basten kwaliteit te over, maar defensief is het allemaal vrij wankel. Twee prachtige goals brachten Ajax op 2-0, maar na rust capituleerden de Amsterdammers alsnog (2-3).

Deze aanval, die plaatsvond na 36 minuten voetballen, bracht Ajax op een 2-0 voorsprong tegen Arsenal. Enkele minuten eerder had Luis Suarez met een geweldige knal, die via de onderkant van de lat binnenplofte, de score geopend. Cvinatich, Huntelaar en Suarez bewezen hiermee binnen 45 minuten direct hun waarde. Het trio maakte indruk, wetende dat de man van zestien miljoen (Miralem Sulejmani) vanaf de bank toekeek. Daarom was meteen de vraag: wie van het trio Cvitanich-Huntelaar-Suarez moet in de toekomst plaatsmaken voor Sulejmani?

Over dat laatste hoeft Ajax zich voorlopig geen zorgen te maken. Offensief zit het wel snor, alleen defensief maakte de Amsterdamse ploeg nog een wankele indruk. Zo mocht Emmanuel Adebayor na amper twee minuten al vrij doorlopen naar Maarten Stekelenburg en werd een inzet van diezelfde Adebayor even later met wat geluk van de lijn gehaald door Vurnon Anita. Driemaal was uiteindelijk scheepsrecht voor de Togolees, want na ruim en uur spelen kopte hij een fraaie voorzet van Emmanuel Eboue knalhard achter Maarten Stekelenburg.

Dat Ajax achterin in de problemen kwam, was echter geen wonder. Niet alleen stond het tegenover een tegenstander met uitzonderlijk veel aanvallende kwaliteiten (Van Persie, Adebayor, Fabregas), maar bovendien speelde Ajax met het gelegenheidsduo Oleguer-Anita centraal achterin. De Amsterdammers misten Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen, die momenteel met België deelnemen aan de Olympische Spelen. Anita speelde als een soort vrije verdediger naast Oleguer en hoewel hij aardig speelde, lijkt de jongeling niet in de wieg gelegd voor die rol.

Dat was jammer voor de thuisclub, maar desondanks hoeft Ajax niet te wanhopen. Dat er defensief nog het één en ander niet klopt is niet erg, daaraan kan de ploeg de komende weken sleutelen. Het belangrijkste winstpunt is voorlopig de wetenschap dat Ajax voorin spelers heeft lopen, die het verschil kunnen maken. Vier stuks zelfs.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen