Moeizame zege brengt Nederland in kwartfinale

13 augustus 2008, 12:50   Bijgewerkt: 13 augustus 2008, 13:22

Goed was het wederom niet, wat Nederland woensdag tegen Japan liet zien. Evenals eerder tegen Nigeria (0-0) en de VS (2-2) bakten de mannen van coach Foppe de Haan er weinig van, maar dat doet niet meer ter zake. Feit is dat Oranje door de nipte zege op de Japanners (1-0) door is naar de kwartfinale van het olympische voetbaltoernooi, waarin topfavoriet Argentinië de tegenstander is.

Na de magere vertoningen eerder dit toernooi, gooide Foppe de Haan tegen Japan het roer om. De Fries posteerde voor het eerst Gerald Sibon naast Roy Makaay in de spits en stelde met Jonathan de Guzman, Royston Drenthe en Ryan Babel bovendien drie offensieve middenvelders op. Dat ging ten koste van een verdediger (Gianni Zuiverloon), waardoor Oranje in een soort 3-2-3-2 formatie aantrad. Het doel was duidelijk: er moest gewonnen worden, het liefst met twee goals verschil.

Want alleen als Oranje met twee goals verschil zou winnen, was het niet afhankelijk van het resultaat bij Nigeria-VS. Als dat duel immers in een gelijkspel zou eindigen, was een 1-0 zege voor Oranje niet genoeg. Gelukkig werd Nederland wat dat betreft geholpen door Nigeria. De Afrikanen kwamen tegen de VS, die na vier minuten met tien man kwamen te staan, al snel op voorsprong. Deze voorsprong gaven ze niet meer weg, waardoor het karwei voor Oranje iets gemakkelijker werd. Nu was immers ook een 1-0 zege op de al uitgeschakelde Japanners voldoende.

Winnen van uitgeschakelde Japanners, het klinkt zo gemakkelijk. In praktijk bleek dit echter een flink karwei, want Oranje slaagde er niet in om de Aziaten hun wil op te leggen. Ondanks alle aanvallende intenties waarmee Nederland ongetwijfeld het veld Shengyang in stapte, creëerde de ploeg amper kansen. De ruststand, 0-0, was dan ook een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Na de pauze leek de olympische droom van Oranje uiteen te spatten. Japan was in de eerste fase na rust de betere ploeg en kreeg enkele enorme kansen om de score te openen. De grootste mogelijkheid was voor Morishige, maar zijn schot spatte uiteen op de paal. Oranje leek af te stevenen op een roemloze aftocht, maar een bevlieging van Ryan Babel voorkwam dat. Een actie van de aanvaller werd in het Japanse strafschopgebied onreglementair afgestopt door VVV'er Keisuke Honda, waarna de bal op de stip ging. Gerald Sibon ontfermde zich over deze cruciale penalty en schoot op simpele wijze (laag, rechtdoor) de bevrijdende 1-0 binnen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen