Groep D: NEC zorgt voor sensatie in UEFA Cup

18 december 2008, 22:36   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

NEC heeft een stukje voetbalgeschiedenis geschreven. De club van coach Mario Been, die een jaar geleden nog bijna onderaan stond in de Eredivisie, plaatste zich donderdag voor het eerst in de clubhistorie voor de derde ronde van de UEFA Cup. Udinese werd met 2-0 verslagen en dat was, omdat Spartak Moskou niet verder kwam dan 2-2 tegen Tottenham Hotspur, ruim voldoende om door te bekeren.

Aljendro

Aljendro

NEC, dat in de hele clubhistorie pas één keer (in het seizoen 1983/1984) een Europese ronde overleefde, had dus een uitgelezen kans om geschiedenis te schrijven. Maar er waren nog geen 45 minuten gespeeld, toen al deze dromen over Europese overwintering de prullenbak in leken te kunnen. NEC zelf deed weinig mis, het stond nog steeds 0-0 gelijk, maar in Londen ging het helemaal fout. Spartak nam zeer verrassend een 0-2 voorsprong, door twee treffers van de pas 20-jarige Russische belofte Artem Dzuba.

Deze tussenstand in Londen sijpelde uiteraard ook door in het McDos Goffertstadion en gaf de Nijmeegse burger niet bepaald moed. Want als de stand in Rusland zo zou blijven, moest NEC ook met 2-0 winnen om toch nog door te gaan. En afgaand op de eerste helft, waarin NEC weliswaar domineerde maar amper kansen wist te creëren, behoorde een dergelijk resultaat niet bepaald tot de mogelijkheden. Voor de pauze hadden alleen Van Beukering, Bouaouzan en Schöne voor gevaar gezorgd, maar echte kansen kon je dat niet noemen.

Collins John

Collins John

Deze 1-0 zorgde voor enorme hysterie in Nijmegen. De ploeg die exact een jaar geleden nog in rechtstreeks degradatiegevaar verkeerde, stond nu op de drempel van Europese overwintering. De hysterie werd alleen maar groter, toen Jhon van Beukering vanuit de kluts de 2-0 binnenschoot. De spits zorgde hiermee voor de definitieve beslissing. Want met 2-0 in Nijmegen en 2-2 in Londen, moest Spartak nog twee keer scoren tegen Tottenham om het feestje van NEC alsnog te verstieren. Dat gebeurde niet, waardoor in Nijmegen een waar volksfeest losbarstte. NEC speelt, net zoals clubs als Werder Bremen, FC Zenit, AC Milan, CSKA Moskou, Olympique Marseille, Valencia en Hamburger SV, ook na de winter in de UEFA Cup.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen