Het woord is nu aan de spelersgroep van Feyenoord

15 januari 2009, 00:30   Bijgewerkt: 15 januari 2009, 12:10

Als spelers zich tegen een trainer keren, zo zei Gertjan Verbeek, heeft het bestuur van een club twee keuzes: de trainer op non-actief stellen, of hetzelfde doen met de voltallige spelersgroep. "Maar geen enkele club heeft ooit voor de tweede optie gekozen", wist hij. De fans van Feyenoord hadden het vermoedelijk echter prima gevonden, als hun club in dit geval de spelers de laan uit gestuurd had.

Onder leiding van de 46-jarige Gertjan Verbeek verloor Feyenoord in een half seizoen liefst veertien wedstrijden. De ploeg werd roemloos uitgeschakeld in de UEFA Cup, heeft nog geen moment in het linkerrijtje gestaan en speelt bovendien moeizaam voetbal. Bij 99 van de honderd clubs zouden deze feiten voldoende zijn om de trainer uit te kotsen, maar in Rotterdam-Zuid werkt dat anders.

Verbeek

Verbeek

Dat het bestuur de afgelopen maanden pal achter Verbeek bleef staan, was dan ook niet zo gek. Een trainer die zo veel krediet heeft, stuur je niet zomaar weg. Bovendien had Feyenoord een nieuwe weg ingeslagen en je moet iemand tijd gunnen om veranderingen door te voeren, zo redeneerde de leiding van de Rotterdamse club. Zelfs toen na de nederlaag tegen De Graafschap duidelijk werd dat de spelers uitgekeken waren op Verbeek, gaf de directie geen krimp.

Verbeek

Verbeek

Verbeek, algemeen directeur Eric Gudde en technisch directeur Peter Bosz maakten er die avond, tijdens de persconferentie waarin Verbeek en Bosz hun vertrek toelichtten, geen geheim van: de spelers hadden de trainer in de steek gelaten. "Bereidheid om samen te werken, moet van beide kanten komen. Ik merkte dat Gertjan absoluut bereid was om concessies te doen, maar van de andere kant gebeurde er weinig", zei Bosz. Gudde zei dat de in Deventer geboren trainer zelfs 'nooit een eerlijke kans gehad heeft', terwijl Verbeek baalde van het feit dat zijn spelers niet eerlijk tegen hem geweest waren. "Ik ben integer geweest, maar helaas kan ik van mijn spelers niet hetzelfde zeggen. Daarmee hebben ze zichzelf, en de club, flink tekort gedaan."

bosz
verbeek

verbeek]}Er bestaat geen twijfel over dat de spelersgroep dus verantwoordelijk is voor het ontslag van de trainer, maar dat heeft nogal wat gevolgen. Want de spelers hebben hiermee hun wil doorgedreven, maar niet de wil van de supporters. En omdat de meeste van deze spelers toch al niet erg veel krediet meer hadden bij de fans, is de druk op de selectie nu enorm. De afgelopen maanden werden nederlagen nog relatief gelaten geaccepteerd, maar dat zal nu voorbij zijn.

Verliezen is geen optie meer voor Feyenoord, de komende weken. De spelers moeten nú laten zien dat ze toch gelijk hadden en dat het inderdaad beter was om verder te gaan zonder Verbeek. Want het Legioen is vermoedelijk maar op één manier te overtuigen en dat is met overwinningen. Maar zoals Eric van Dorp, de voorzitter van de supportersclub van Feyenoord, al zei in het tv-programma Pauw en Witteman: "De druk op de selectie is nu heel groot. Ongezond groot, eigenlijk."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen