Feyenoord wint derby en grijpt eerste zege in 2009

4 februari 2009, 21:56   Bijgewerkt: 4 februari 2009, 22:23

Feyenoord heeft zijn eerste overwinning van 2009 beet. In de eigen Kuip werd stadsgenoot Sparta Rotterdam met 1-0 verslagen. Diego Biseswar nam in de zeventiende minuut de enige treffer voor zijn rekening. Dankzij de zege neemt de Stadionclub weer enigszins afstand van de degradatiezone. Het staat elfde, vijf punten boven de streep.

Voor Feyenoord waren er woensdagavond geen excuses meer, de grote personele problemen ten spijt. Er moest hoe dan ook worden gewonnen in het duel tussen de nummer dertien en veertien, niet voor niets de 'derby van de armoede' genoemd. Alleen met een overwinning zou de thuisploeg een nieuwe crisissituatie kunnen voorkomen en de wankele positie van Vlemmings kunnen redden.

Feyenoord begon zonder talent Georginio Wijnaldum in het basisteam. De jeugdige middenvelder, die al enige tijd worstelt met zijn vorm, moest zijn plaats afstaan aan de eindelijk topfitte routinier John-Dahl Tomasson. De Deense schaduwspits was vier maanden door aanhoudend blessureleed nauwelijks in beeld bij de Rotterdammers.

Hij maakte zondag in de uitwedstrijd tegen NEC (1-0 verlies) als invaller een verdienstelijke rentree, al had hij met doelman Henk Timmer wel schuld aan de winnende treffer van de Nijmegenaren. Feyenoord met of zonder Tomasson is een wereld van verschil. Dat bleek eens te meer tegen het bleke Sparta. De dynamische Deen zorgde met zijn loopacties voor veel onrust in de Spartaanse defensie. Hij was voortdurend aanspeelbaar, zowel in de breedte als in de diepte.

Vooral dankzij Tomasson was Feyenoord voor de rust in alle opzichten de betere ploeg. Gezien het grote overwicht viel het aantal uitgespeelde kansen evenwel tegen. Het was bij de thuisploeg nog te veel momentenvoetbal waarin individuele acties de boventoon voerden. In de achttiende minuut kreeg Diego Biseswar, die nog steeds zijn aflopende contract niet wil verlengen, het op zijn heupen. De snelle vleugelspits dribbelde uit een pass van nieuwkomer Norichio Nieveld naar binnen en passeerde de debuterende doelman Cassio Ramos met een fabuleuze boogbal waarop hij dit seizoen het patent schijnt te hebben: 1-0. De Braziliaanse keeper, van PSV gehuurd, viel weinig te verwijten.

Sparta kon doelman Henk Timmer amper bedreigen. De 37-jarige keeper van Feyenoord werd voor de rust nog wel een aantal keer lichtelijk sarcastsich ontvangen door zijn eigen fans als hij eens een simpele hoge voorzet of een slap schot klemvast pakte. De tweede doelman van Oranje staat er dit seizoen bij het legioen niet al te best op, mede door recente fouten tegen Willem II (1-1) en NEC.

Omdat Feyenoord ook in de tweede helft verzuimde om de rustgevende tweede treffer te maken, bleef de spanning lang hangen in De Kuip. Joey Godee miste in de 54e minuut de eerste kans namens Sparta waarna Tomasson en Makaay met afstandschoten dicht bij 2-0 waren.

Ook Slory was in de counter niet trefzeker waarna hij meteen met applaus van het legioen werd gewisseld voor Wijnaldum. Door nieuwe missers van Makaay en El Ahmadi mocht Sparta, dat in oktober nog met 2-1 won op Het Kasteel, blijven hopen op de gelijkmaker. Het slordige Feyenoord, met Glenn Kobussen (19) als laatste debutant, en de grabbelende Timmer kwamen evenwel met de schrik vrij: 1-0. 

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen