Preview: de strijd tegen degradatie

16 april 2009, 13:30

Dat AZ kampioen van Nederland wordt, daarover bestaat geen enkele twijfel meer. Alle andere beslissingen in de Eredivisie moeten echter nog vallen. Wie wordt er tweede, wie gaan Europa in, welke teams mogen deelnemen aan de play-offs en hoe eindigt de strijd tegen degradatie? FCUpdate.nl blikt deze week vooruit op de ontknopingen. In het derde deel: de strijd tegen degradatie.

Blijven over: Heracles Almelo, ADO Den Haag, Roda JC, De Graafschap en FC Volendam. Het verschil tussen deze vijf clubs bedraagt slechts vier punten. Eén van hen degradeert rechtstreeks, twee anderen moeten nacompetitie spelen.

Resterend programma

{image-old[27486][right-half][]}Heracles Almelo (14e, 28 punten en doelsaldo van -19):

vrijdag 17 april: Heracles Almelo- NAC Breda

zaterdag 25 april: Heracles Almelo- PSV

zondag 3 mei: Vitesse- Heracles Almelo

zondag 10 mei: Heracles Almelo- FC Utrecht

ADO Den Haag (15e, 27 punten en doelsaldo van -18):

zondag 19 april: Willem II- ADO Den Haag

zondag 26 april: ADO Den Haag- Feyenoord

zondag 3 mei: SC Heerenveen- ADO Den Haag

zondag 10 mei: ADO Den Haag- Vitesse

{image[263903][right-half][]}Roda JC (16e, 25 punten en doelsaldo van -20):

zaterdag 18 april: NEC- Roda JC

zaterdag 25 april: Roda JC- FC Volendam

zondag 3 mei: Roda JC- Willem II

zondag 10 mei: Feyenoord- Roda JC

De Graafschap (17e, 25 punten en doelsaldo van -34):

zaterdag 18 april: De Graafschap- FC Groningen

vrijdag 24 april: Sparta- De Graafschap

zondag 3 mei: NAC Breda- De Graafschap

zondag 10 mei: De Graafschap- FC Volendam

{image[263967][right-half][]}FC Volendam (18e, 24 punten en doelsaldo van -31):

zondag 19 april: FC Volendam- Sparta

zaterdag 25 april: Roda JC- FC Volendam

zondag 3 mei: FC Volendam- FC Groningen

zondag 10 mei: De Graafschap- FC Volendam

Heracles Almelo en Roda JC hebben, op papier, het meest eenvoudige programma. Heracles omdat het nog drie keer thuis speelt en bovendien op bezoek moet bij een ploeg (Vitesse), die op dat moment waarschijnlijk niets meer te winnen of verliezen heeft. Roda omdat het twee keer in eigen stadion mag spelen tegen een relatief zwakke tegenstander, waardoor het zomaar zes punten kan pakken. En met zes punten er bij, moet Roda een heel eind kunnen komen.

Wie de programma's van De Graafschap en FC Volendam naast elkaar ligt, moet concluderen dat de Noord-Hollanders de betere papieren hebben. De komende drie duels heeft Volendam één thuisduel meer en bovendien is een uitwedstrijd bij Roda, op papier eenvoudiger dan een wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda. De beslissing zal hoogstwaarschijnlijk vallen op de laatste speeldag, als De Graafschap in eigen stadion tegen FC Volendam speelt.

Vorm:

Van deze vijf teams, speelt FC Volendam de laatste weken het beste voetbal. En de ploeg speelt niet alleen goed, maar het pakt ook punten. Acht punten uit de laatste vijf duels is een prima score voor een ploeg in degradatienood. De Graafschap (vijf punten), Roda JC (vier punten), ADO Den Haag (vier punten) en Heracles Almelo (twee punten) presteerden in dezelfde periode een stuk minder.

stoeltjes

stoeltjes

Prognose:

Heracles Almelo kan als eerste weggestreept worden als degradatiekandidaat. Met nog drie thuisduels voor de boeg, moet het voor de Heraclieden geen enkel probleem zijn om zich veilig te spelen. En ondanks de problemen met de eigen fans, moet hetzelfde ook gelden voor Roda JC. Kwalitatief heeft Roda het beste elftal van alle degradatiekandidaten en het moet in staat worden geacht om thuis te winnen van Willem II en Volendam en misschien ook wel een puntje te pakken op bezoek bij NEC. Lukt dat, dan is handhaving vrijwel zeker veilig gesteld.

De strijd om de laatste plaats gaat waarschijnlijk tussen De Graafschap en FC Volendam, de teams die vrijwel de hele competitie al voorlaatste en laatste staan. De Graafschap heeft het voordeel dat ze de laatste wedstrijd thuis spelen tegen de Volendammers, maar gezien het programma van beide teams is de kans groot dat Volendam deze partij in gaat met een voorsprong van één of twee punten. En Volendam zal zich dan niet meer de kaas van het brood laten eten.

Vermoedelijke eindstand:

14. Heracles Almelo

15. Roda JC

16. ADO Den Haag

17. FC Volendam

18. De Graafschap

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen