"Heel FC Twente verdient dit kampioenschap"

3 mei 2010, 12:05   Bijgewerkt: 3 mei 2010, 12:41

Het was een mooi gezicht, zondag rond een uur of half vijf. FC Twente was zojuist kampioen van Nederland geworden en op het veld van het Rat Verlegh Stadion vierde iedereen het succes op zijn eigen manier. Blaise N'Kufo bleef kalm, Kenneth Perez vocht tegen de tranen, Dwight Tiendalli werd helemaal gek, Wout Brama glunderde van oor tot oor en coach Steve McClaren stond zo trots als een pauw op een afstandje te kijken. “Het is ongelooflijk wat we gedaan hebben.”

Niemand zal kunnen beweren dat FC Twente het kampioenschap niet verdient. De ploeg stond het hele seizoen eerste of tweede, verloor slechts twee keer en beschikte over de klasse om ook mindere wedstrijden nog winnend af te sluiten. Dat Twente de titel pakt met een doelsaldo van 'slechts' plus veertig, zegt ook voldoende. De Tukkers wonnen zelden met ruime cijfers, maar konden bouwen op een hechte defensie en wisten dat het voorin altijd wel scoorde. Vaak was Bryan Ruiz het goudhaantje, maar ook Blaise N'Kufo, Miroslav Stoch en Kenneth Perez waren vaak beslissend.

{image[271280][right-half][]}Vooral N'Kufo kon zondag in Breda amper geloven dat zijn ploeg nu kampioen van Nederland is. De Zwitser kwam zeven jaar geleden naar Enschede, toen FC Twente nog blij was als het in het linkerrijtje van de Eredivisie eindigde. Uitgerekend in zijn laatste jaar, N'Kufo vertrekt in de zomer naar de Amerikaanse competitie, mocht hij als aanvoerder de schaal omhoog tillen. Een bijzonder moment, vertelt hij aan FCUpdate.nl. “Ik heb zo ontzettend veel meegemaakt bij deze club. Je moet niet vergeten waar wij vandaan komen, FC Twente heeft een lange weg afgelegd voor dit succes. Of ik nu spijt heb dat ik vertrek en het Champions League-avontuur mis? Nee, want fysiek kan ik niet meer. Ik ben helemaal op. Dit is een prachtig einde”, glundert de Zwitser.

{image[271275][left-half][]}Net als N'Kufo loopt ook Wout Brama al sinds jaar en dag rond bij FC Twente. “Ik speel sinds mijn twaalfde voor deze club”, zegt de stofzuiger op het Enschedese middenveld. “Schitterend om dan nu hier te staan met die schaal in mijn handen. We zijn kampioen van Nederland, ik kan het nog steeds niet geloven. Kampioen van Nederland, kampioen van Nederland...ik kan die zin wel honderd keer herhalen.”

Brama is vol lof over de manier waarop FC Twente het karwei afgemaakt heeft. In de op papier bijzonder lastige uitwedstrijd tegen NAC Breda kwamen de Tukkers eigenlijk geen moment in de problemen, met 0-2 als logisch eindresultaat. “We hebben zo naar deze wedstrijd toegeleefd, om het dan op zo'n goede manier af te maken is schitterend. Natuurlijk voelden we de spanning, maar na de aftrap viel dat vrij snel weg. We waren direct scherp en agressief en hadden na één helft al met 0-3 voor kunnen staan. Uiteindelijk bleef het nog vrij lang 0-1, wat natuurlijk een gevaarlijke stand is. Gelukkig viel twintig minuten voor tijd die tweede goal, toen viel er veel van ons af.”

{image[271279][right-half][]}FC Twente bewees in Breda dat het kan presteren onder druk, maar dat was eigenlijk geen verrassing meer. De laatste weken voerde Ajax de druk wekelijks op, maar de Tukkers gaven geen krimp. Alleen bij AZ leed de ploeg een ongelukkige nederlaag (0-1), verder bleven ze gewoon hun wedstrijdjes winnen. “Dat we eigenlijk het hele seizoen bovenaan gestaan hebben, maakt deze titel misschien nog wel mooier. Er werd het hele seizoen op ons gejaagd, maar er was zo veel geloof en wil in de ploeg dat we bleven presteren. We wisten dat we het gingen halen”, weet ook spelmaker Kenneth Perez.

Het laatste woord is ten slotte voor Steve McClaren, de man die in 2008 voor de schier onmogelijke opdracht kwam te staan om Fred Rutten op te volgen. Rutten had de Tukkers destijds naar de voorronde van de Champions League geloodst, een unieke prestatie. Dat kon eigenlijk niet overtroffen worden, vond men. McClaren dacht daar echter anders over. Na een tweede plek in de Eredivisie en een verloren bekerfinale in zijn eerste seizoen, leidde hij de Tukkers dit jaar naar het kampioenschap.

{image[271282][left-half][]}“Het is ongelooflijk wat we gedaan hebben”, stamelde de Brit na afloop van de wedstrijd, met een halfvol flesje bier in zijn hand. “De hele club verdient deze titel: de spelers, de supporters, mijn technische staf en natuurlijk Joop (Munsterman, red.). Of we geschiedenis geschreven hebben? Dat doen we al twee jaar, geloof ik. Dit is weer een nieuwe bladzijde."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen