Column: zou Jordania de Jupiler League kennen?

24 januari 2011, 14:14   Bijgewerkt: 24 januari 2011, 14:19

Heel FC Utrecht speelde zondag uitstekend tegen Ajax, maar twee spelers staken er bovenuit: Kevin Strootman en Edouard Duplan. Strootman heerste op het middenveld en bereidde de 1-0 en 2-0 voor, die allebei gemaakt werden door Duplan. 

{image[274969][right-half][]}Strootman speelde vorige maand nog in de Jupiler League en ook Duplan begon dit seizoen een niveau lager. En naast Strootman en Duplan liep natuurlijk ook nog de ongrijpbare Dries Mertens rond bij FC Utrecht, eveneens afkomstig uit de Jupiler League. FC Utrecht is hét voorbeeld dat je met goede scouting en goed beleid heel ver kan komen. Het haalde Michael Silberbauer op in Denemarken, Jacob Mulenga in de Franse tweede divisie, Nana Asare in België, Frank Demouge in Tilburg en Ricky van Wolfswinkel in Arnhem. Allemaal spelers die geen vele miljoenen gekost hebben, maar het wel op kunnen leveren en in Utrecht aanmerkelijk betere spelers geworden zijn.

FC Utrecht groeit en bloeit, zonder rare dingen te doen. Net zoals bijvoorbeeld FC Groningen en FC Twente dat de laatste jaren gedaan hebben. En ook Roda JC is een perfect rolmodel voor menig club. Financiële mogelijkheden zijn er amper in Kerkrade, maar wie niet sterk is moet slim zijn. Roda verzamelde een groep spelers bij elkaar die allemaal kwaliteiten hebben, maar elders om één of andere reden geflopt waren. Bij Roda slaagt men er in om die kwaliteiten er wel uit te krijgen.

{image[274968][left-half][]}Dat zal vermoedelijk ook gebeuren met Wiljan Pluim. Hij mocht weg bij Vitesse, vermoedelijk omdat hij geen link met Chelsea, FC Barcelona of Oost-Europa heeft. Vitesse wil graag een topclub worden en heeft sinds de komst van Merab Jordania een kruiwagen vol nieuwe spelers gehaald, maar de ene aankoop is nog lachwekkender dan de ander. Deze winter kwamen een Japanner, een Nigeriaan en twee Spanjaarden naar Arnhem en in de zomer werden al een Ghanees, Deen, Georgiër en drie Serviërs aangetrokken, al dan niet op huurbasis. Voor Pluim, een talentvolle jongen uit eigen jeugd, is geen plaats. Hij is door Vitesse buiten de deur gezet en dankbaar opgevist door Roda.

Als Vitesse echt wil groeien, had het de weg van FC Utrecht moeten kiezen: dicht bij huis zoeken naar spelers met groeimogelijkheden. Die lopen er voldoende bij kleinere clubs in de Eredivisie of in de Jupiler League. Nacer Chadli, Strootman, Duplan en Maikel Kieftelbeld speelden een jaar geleden allemaal nog een niveau lager en als je goed zoekt, vind je nu in de Jupiler League nog wel een aantal van dat soort spelers. Daarmee kan je groeien, zonder je eigen identiteit te verliezen.

Voor dat laatste is het nu al te laat. Vitesse is zichzelf al lang niet meer en heel Nederland gniffelde toen de ploeg dit weekend verloor van Willem II, dat al tien maanden op een overwinning wachtte. Naar spelers zoeken in de Jupiler League, in eigen land of in de eigen jeugd lijkt geen optie te zijn voor Vitesse-eigenaar Merab Jordania. Best kans dat de Georgiër helemaal niet weet wat de Jupiler League is. Maar als het zo doorgaat, maakt hij er over een paar maanden zelf deel van uit.

Roland Mather

Hoofdredacteur FCUpdate.nl

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen