Ajax wint titanenstrijd en pakt derde ster

15 mei 2011, 16:19   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voor het eerst sinds 2004 is Ajax weer kampioen van Nederland. In een zinderende finale van het seizoen versloegen de Amsterdammers directe concurrent FC Twente in de ArenA met 3-1. Het is voor Ajax de dertigste landstitel uit de clubgeschiedenis, waardoor de felbegeerde derde ster eindelijk op het shirt kan.

Mooier en eerlijker kon het niet: de twee beste teams van Nederland die op de laatste speeldag in één wedstrijd uitmaken wie er landskampioen wordt. Gewoon elf tegenelf, een bal er bij en voetballen maar. Voor de schaal.

Toen vlak na rust de 2-0 viel, een eigen goal van Denny Landzaat, leek de boel beslist. Maar Twente gaf niet op en kwam amper een minuut later terug in de wedstrijd. De 2-1 van Theo Janssen, een geplaatst schot vanaf een meter of zestien, betekende dat de Tukkers ineens weer één goal verwijderd waren van titelprolongatie.

Dat kwam er niet, dankzij Siem de Jong. Na een geweldige passje van Christian Eriksen tekende de spits, die twintig minuten daar voor eigenlijk al een strafschop had moeten krijgen na een duel met Twente-doelman Mihaylov, ruim tien minuten voor tijd voor de allesbeslissende 3-1.