Groep G: Montenegro laat koppositie aan Engeland

4 juni 2011, 23:55   Bijgewerkt: 5 juni 2011, 09:37

Engeland heeft zaterdag in de EK-kwalificatie punten gemorst. De koploper van Groep G bleef op Wembley tegen Zwitserland steken op 2-2. Tranquillo Barnetta bezorgde de Zwitsers met twee rake vrije trappen een verdiend punt tegen de ploeg van bondscoach Fabio Capello. Montenegro verzuimde de leiding over te nemen in de poule, aangezien het niet wist te winnen van Bulgarije: 1-1.

Zwitserland vocht op vreemde bodem voor de laatste kans om in aanmerking te komen voor een ticket voor het EK 2012 in Polen en Oekraine. Het resulteerde in het eerste half uur in kansen voor Eren Derdiyok, Gokhan Inler en Xherdan Shaqiri, maar de nummer drie van Poule G verzuimde om de score te openen.

Het schudde de Engelsen eindelijk wakker, die in de 37ste minuut een penalty mochten nemen nadat Jack Wilshere in het strafschopgebied onderuit was gehaald door Johan Djourou. Frank Lampard wist het buitenkansje te verzilveren: 1-2.

Vlak na rust zorgde een treffer van de uitblinker aan Engelse kant, Ashley Young, ervoor dat de ploeg van bondscoach Fabio Capello nog een puntje overhield aan het treffen met de Zwitsers. En daar mocht Engeland gezien het spelbeeld nog geen eens over klagen.

Terwijl Montenegro in eigen huis tegen Bulgarije op zoek ging naar de koppositie in Poule G, vochten de Bulgaren net als de Zwitsers voor de laatste kans om kwalicatie voor het EK in zicht te houden. Nadat Radomir Djalovic het thuisland in de 54ste minuut op voorsprong had gebracht, zorgde Ivelin Popov er iets meer dan tien minuten later voor dat beide landen na negentig minuten met een ontevreden gevoel van het veld stapten: 1-1.

Engeland blijft koploper in de poule en heeft nu elf punten uit vijf duels, evenveel als Montenegro dat op basis van een slechter doelsaldo tweede staat. Voor Zwitserland en Bulgarije is plaatsing voor het EK wel heel ver weg. Beide landen hebben vijf punten na evenzoveel wedstrijden.