AZ beloont zichzelf met knappe zege

29 maart 2012, 22:56   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

AZ reist volgende week met een voorsprong in de koffer af naar Spanje. Voor eigen publiek won de fris en gedurfd spelende koploper van de Eredivisie donderdag de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Europa League met 2-1 van het favoriete Valencia. Maarten Martens tekende tien minuten voor tijd voor het winnende doelpunt.

Garanties voor de return, volgende week in de Spaanse sinaasappelstad, biedt de 2-1 overwinning niet. Sterker nog, als uitspelende ploeg zal Valencia misschien al met al niet eens zo ontevreden zijn met het kleine verschil en het gemaakte uitdoelpunt. Maar AZ bewees voor eigen publiek in ieder geval zichzelf, haar supporters en het Nederlandse voetbal een bijzonder goede dienst.

En wie durft te voetballen, wordt daarvoor beloond. Echte kansen kreeg AZ voor rust niet, maar het ging wel met een 1-0 voorsprong aan de thee. Op slag van rust nam Brett Holman een corner van Adam Maher in één keer op zijn slof en de volley van de Australiër zeilde prachtig binnen.

Na de 1-1 wankelde AZ even, maar het herpakte zich snel en zocht weer enthousiast de aanval. De beloning daarvoor volgde ruim tien minuten voor tijd. Simon Poulsen brak door op links en legde de bal terug op Maarten Martens, die overtuigend de 2-1 in het dak van het doel knalde. Adam Maher was daarna zelfs nog dicht bij de 3-1, maar zijn schot ging centimeters naast.