Duitsland schiet Griekse droom aan diggelen

22 juni 2012, 22:40   Bijgewerkt: 22 juni 2012, 23:30

Duitsland heeft vrijdagavond de Griekse hoop op een nieuw EK-wonder de kop ingedrukt. De formatie van bondscoach Joachim Löw plaatste zich dankzij een 4-2 zege op de verrassende Europees kampioen van 2004 voor de halve finale van het eindtoernooi in Polen en Oekraïne. Een sterk kwartier hielp de Mannschaft na de pauze langs de Grieken in Gdansk.

Duitsland kroonde zich met overmacht tot groepswinnaar in poule B en was het enige land dat alle groepswedstrijden wist te winnen. Toch vormde dat voor Löw geen aanleiding om vast te houden aan dezelfde elf namen, die Denemarken met een 2-1 zege naar huis hadden gestuurd. De keuzeheer liet voorafgaand aan het treffen met de Grieken weten niet tevreden te zijn over het aanvalsspel van zijn ploeg en besloot daarom liefst vier wijzigingen door te voeren.

De Grieken maakten na het eerste fluitsignaal onmiddellijk hun intenties duidelijk door vlak voor het eigen zestienmetergebied een muur op te trekken. Gaandeweg de eerste helft kwam er toch wat meer 'schwung' in het spel van de Mannschaft en kreeg het team drie grote kansen binnen een tijdsbestek van vier minuten. Özil hielp de eerste grote mogelijkheid om zeep door na goed voorbereidend werk van Marco Reus veel te zacht in te schieten. De aangever, die volgend seizoen voor Borussia Dortmund speelt, kwam nauwelijks een minuut later als afmaker voor het doel, maar zijn inzet vloog net naast.

Een dubbele wissel in de rust bood de Grieken in aanvallend opzicht veel soelaas. Uit een messcherpe counter wist de ploeg in de 55e minuut zelfs langszij te komen. Dimitris Salpingis muisde er samen met Giorgios Samaras tussenuit en eerstgenoemde trok de bal laag voor op de oud-speler van SC Heerenveen, die de bal in het doel werkte: 1-1. De gelijkmaker deed de verhoudingen op het veld geen recht, maar het kostte Duitsland niet veel tijd om de tegentreffer weg te poetsen.

In een tijdsbestek van nog geen vijftien minuten tilde de Mannschaft de 1-1-stand naar een 4-1 voorsprong. Fraaie volleys van Sami Khedira en Reus en een rake kopbal van Klose stelden een plaats in de halve finale veilig. Griekenland deed een minuut voor tijd nog wat terug via Salpingidis (strafschop), maar de hoop van de Zuid-Europeanen op een nieuwe EK-stunt lag toen al in duigen.