Bij Oranje moet iedereen erbij en in vorm zijn

17 november 2013, 10:00   Bijgewerkt: 16 november 2013, 19:52

Het was, na de goede resultaten in de WK-kwalificatiecyclus, even schrikken. Japan bewees zaterdag in Genk dat Oranje nog een lange weg te gaan heeft voordat het echt mee kan doen om de prijzen op het WK. “Hier moeten we van leren”, riepen de Oranje-internationals na afloop van het duel (2-2) in koor. Maar wat is de belangrijkste les? En is het reëel te verwachten dat het volgend jaar in Brazilië veel beter gaat?

Vooropgesteld: 2-2 spelen tegen Japan is geen schande. Hoewel het misschien nog niet de status van een groot voetballand heeft, telt Japan wel degelijk mee. Sinds 1998, toen Japan als WK-debutant het lachertje van de mondiale titelstrijd in Frankrijk was, is het hard gegaan met de ontwikkeling van het Japanse voetbal. Overal in Europa spelen tegenwoordig Japanners, ook bij clubs als Manchester United, Inter, Schalke 04 en CSKA Moskou. Het feit dat Oranje dus in een oefenpotje 2-2 speelt tegen Japan zal nergens in de wereld voor een schokgolf zorgen. Natuurlijk moet Nederland in principe winnen van Japan, maar een keer 2-2 spelen kan gebeuren.

Het gevolg: geen van de achterste zes spelers van het Nederlands elftal deed meer iets goeds met de bal. En als de bal naar voren geramd werd, wat soms verlichtend kan werken, stond daar niet Robin van Persie maar Siem de Jong. Dat scheelt niet één, maar wel vier of vijf slokken op een borrel. Van Persie kan met zijn spel rust creëren, het elftal vertrouwen geven. Dat lukte de Ajacied zaterdag geen moment.

Dat Oranje een heel aardige ploeg heeft, daarover bestaat geen twijfel. Je eindigt niet voor niets soeverein als eerste in je WK-kwalificatiegroep. De zeges uit in Turkije en Roemenië waren indrukwekkend, evenals de show tegen Hongarije. Oranje kan geweldig voetballen en heeft de kwaliteiten om het iedere tegenstander lastig te maken, maar alleen als iedereen erbij én in vorm is. Nederland is geen Duitsland of Spanje, dat de ene topspeler lachend vervangt door de andere. Wij moeten het doen met drie of vier jongens die het verschil kunnen maken. Als die wegvallen, houdt het op en kan Oranje ineens van iedereen verliezen. Ook van Japan, ook op het WK.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen