Japan geeft kwetsbaar Oranje stof tot nadenken

16 november 2013, 15:04   Bijgewerkt: 16 november 2013, 19:51

Na de succesvolle WK-kwalificatiecyclus was het optimisme rond Oranje groot, maar de ploeg is er nog lang niet. Dat bleek zaterdag in een oefenduel met Japan. De ploeg van Louis van Gaal nam in Genk een 0-2 voorsprong, maar kraakte nadrukkelijk toen de Aziaten er na rust een schepje bovenop deden. Japan knokte zich terug tot 2-2 en had kunnen winnen, maar liet enkele grote kansen op een derde treffer liggen.

Heel veel nieuwe inzichten zal de oefenwedstrijd tegen Japan bondscoach Louis van Gaal niet hebben opgeleverd. Eigenlijk was het duel vooral een bevestiging wat hij al wist, namelijk dat het achterin rommelt en aanvallend en op het middenveld wel snor zit. Kort gezegd is Oranje uitstekend als het de bal heeft, maar bijzonder kwetsbaar als het onder druk gezet wordt. Dat zal Van Gaal diep in zijn hart al wel hebben geweten, maar tegen Japan werden beide gezichten van de ploeg pijnlijk zichtbaar.

Voor rust, toen Oranje de wedstrijd in de Cristal Arena lange tijd domineerde, excelleerden middenvelders Nigel de Jong, Rafael van der Vaart en Kevin Strootman. De wisselwerking met vooral Arjen Robben en Jeremain Lens bleek dik in orde te zijn. De middenvelders vonden de twee vleugelspelers bijna blindelings.

Dat Oranje het ondanks deze comfortabele voorsprong toch nog moeilijk kreeg, zegt veel over het manco van deze ploeg van Van Gaal. Verdedigend houdt het namelijk niet over en omdat Ron Vlaar en Stefan de Vrij allesbehalve vlekkeloos voor de dag kwamen, leverden veel Japanse uitbraken gevaar op. Vlak voor rust kon Yuya Osaka tussen twee verdedigers in de 1-2 binnenschuiven, direct na de pauze waren Keisuke Honda (paal) en invaller Shinji Kagawa dicht bij de gelijkmaker. De inzet van Man United-speler Kagawa werd ternauwernood gepakt door keeper Jasper Cillessen.

Dat Japan via Honda na een uur op 2-2 kwam, was dan ook volledig terecht te noemen. De oud-speler van VVV Venlo rondde een rappe Japanse aanval fraai af. Bijna werd het vervolgens zelfs 2-3 voor de Japanners, maar een schot van Kagawa kon door Cillessen naast worden getikt. Ook Yoichiro Kakitani had daarna nog de winnende treffer op zijn schoen voor Japan, maar zijn inzet ging net naast.