Gullit: "Nederlandse jeugdopleiding staat stil"

Ger
29 maart 2014, 12:03

Ruud Gullit luidt de noodklok over het niveau van de Nederlandse jeugdopleiding. Volgens de oud-international van Oranje zijn veranderingen inmiddels noodzakelijk geworden. In tegenstelling tot opleidingen in het buitenland is Nederland de laatste jaren stil blijven staan, zo constateert Gullit.

"In 1974 is er een speelstijl en filosofie aan de wereld geïntroduceerd, wat veel mensen aan het denken heeft gezet. Wat je nu ziet, is een ontwikkeling waarin de Nederlandse ideeën de basis vormen voor de visie van veel buitenlandse trainers en coaches. Ze voegen er allemaal hun eigen denkbeelden over kracht en conditie aan toe en zo wordt het beste van twee werelden samengevoegd", schrijft Gullit in zijn column in De Telegraaf. "Intussen zijn wij stil blijven staan. Toch blijven we onze opleiding roemen, die de basis van onze filosofie zou moeten zijn. Terwijl in de praktijk veel buitenlandse talenten doorbreken die rond hun zestiende zijn gescout."

"Daarom heb ik een beetje moeite met de stelling dat jongens als Christian Eriksen en Viktor Fischer, die ieder rond de miljoen euro hebben gekost, producten zijn van onze opleiding. Zoals al die jonge spelers die bij AZ doorbreken toch echt uit Scandinavië komen en niet op jonge leeftijd door de Alkmaarse voetbalschool zijn gevormd", stelt Gullit. "Het Nederlandse voetbal moet daarom weer gretiger worden. Net als in de jaren zeventig, toen David het tegen Goliath moest opnemen en daardoor heel veel slimme dingen heeft bedacht."

"Daar heeft ons voetbal jarenlang profijt van gehad, maar we zijn er te lang in blijven hangen. Terwijl de rest zich verdiepte in onze voetbalvisie, gingen wij het rondspelen van de bal tot kunst verheffen. Inmiddels worden we aan alle kanten wakker geschud. Hopelijk leidt dat ertoe dat we weer een stuk scherper worden. Het wordt hoog tijd."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen