Rapport van de eerste seizoenshelft in de Eredivisie

9 januari 2015, 12:08

Terwijl de meeste clubs in zonnige oorden toewerken naar de tweede seizoenshelft in de Eredivisie, blikt FCUpdate.nl nog een keer terug op het halve jaar dat achter ons ligt. Welke teams stegen boven zichzelf uit in de eerste helft van de competitie, wie zakte door het ijs? Een tussenrapport.

PEC Zwolle: 9

Halverwege het seizoen is PEC Zwolle de nummer vier van Nederland, achter de traditionele topclubs. De Johan Cruijff Schaal winnen en vervolgens keurig meedoen in de subtop van de Eredivisie, met uitzicht op directe plaatsing voor Europees voetbal: het was een half jaar om van te smullen voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Niets dan lof voor wat er in het IJsseldelta Stadion gebeurt.

SC Cambuur: 8,5

PSV: 8

Adel verplicht, want PSV móet dit seizoen kampioen worden. Kosten noch moeite zijn gespaard om de titel weer naar Eindhoven te krijgen en hoewel de buit nog niet binnen is, ligt de club goed op koers. PSV won in de eerste helft van dit seizoen veertien van zijn zeventien competitieduels. De laatste nederlaag was eind september, negen van de tien laatste wedstrijden werden gewonnen. Het was, kortom, een uitstekend half jaar.

Willem II: 7,5

Excelsior: 7,5

Eerlijk zeggen: wie gaf in de zomer een stuiver voor de kansen van Excelsior op handhaving? De Rotterdamse ploeg was via de nacompetitie gepromoveerd en raakte vervolgens zijn topscorer (Lars Veldwijk) kwijt. De selectie leek niet van eredivisieniveau, maar coach Marinus Dijkhuizen is erin geslaagd om een hecht collectief te smeden. Excelsior staat halverwege de competitie boven de rode streep en dat is uitermate knap.

Ajax: 7

AZ: 7

Bij AZ ging het in de eerste weken van dit seizoen over van alles, behalve over voetbal. De situatie rond Marco van Basten en met name de op staande voet ontslagen assistent-coach Alex Pastoor hield de gemoederen bezig, pas toen met John van den Brom een nieuwe hoofdcoach kwam keerde de rust terug. Bovendien kwamen er ook punten, veel punten. Met een jonge ploeg staat AZ, ondanks de rommelige start, keurig zesde.

Feyenoord: 6,5

FC Utrecht: 6,5

Geen team presteert dit seizoen zo merkwaardig als FC Utrecht. Zeges in de Kuip en bij AZ worden afgewisseld met thuisnederlagen tegen clubs als Go Ahead, Heracles en Cambuur. Door die pijnlijke verliespartijen in eigen huis zal niemand in Utrecht heel enthousiast zijn over de eerste seizoenshelft, maar toch staat de club gewoon in het linkerrijtje. Negende, dat is helemaal niet slecht. Op basis daarvan een 6,5, maar met name in de eigen Galgenwaard zal de ploeg in de tweede helft van dit seizoen toch echt meer moeten laten zien.

FC Groningen: 6,5

Ook bij FC Groningen was het zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn in de eerste helft van dit seizoen. Na een prima begin, drie zeges in de eerste vier duels, zakte de ploeg ver weg. Heel lang duurde die inzinking niet en over de huidige klassering, achtste, mag coach Erwin van de Looi best tevreden zijn. Ander pluspunt: FC Groningen is nog ongeslagen in eigen stadion. Euroborg is voorlopig een onneembare vesting.

FC Twente: 6,5

Vitesse: 6

Beoordeel je teams op het vertoonde spel, of de punten? Kijken we naar het voetbal, dan verdient Vitesse een ruime voldoende. Maar wie een blik op de ranglijst werpt, zal zeggen dat de club een onvoldoende scoort. Tiende, dat is te laag voor een club met de ambities van Vitesse. Toch biedt het voetbal én de bekerzege op Ajax, eind december, de Arnhemse burger moed. Vitesse gaat klimmen in 2015, dat kan bijna niet anders.

ADO Den Haag: 6

Niet degraderen, dat lijkt dit seizoen het enige doel van ADO Den Haag. Door alle verhalen over de mogelijke overname door Chinezen is het al maanden onrustig in het Kyocera Stadion en dat heeft zijn weerslag op de prestaties. Als je dan halverwege het seizoen net boven de rode streep staat, biedt dat perspectief.

sc Heerenveen: 6

Go Ahead Eagles: 6

In de eerste twee wedstrijden van dit seizoen, tegen FC Groningen en Excelsior, gaf Go Ahead Eagles in de slotfase een punt uit handen. Die puntjes komt de ploeg nu tekort om boven de rode streep te staan. Go Ahead staat zestiende, tussen teams als Heracles en NAC Breda waar dit seizoen de pleuris al uitgebroken is. De ploeg uit Deventer voetbalt niet slecht, maar moet meer punten gaan sprokkelen.

Heracles Almelo: 6

FC Dordrecht: 5,5

Voordat het seizoen begon, was al duidelijk dat FC Dordrecht een wonder nodig had om zich te kunnen redden in de Eredivisie. De ploeg was op alle fronten- behalve het twitteraccount- van Jupiler League-niveau. Dat blijkt ook, want na zeventien duels heeft FC Dordrecht pas zeven puntjes. Of het daarmee teleurstelt? Niet echt. Het voldoet, tot op zeker hoogte, aan de verwachtingen. Toch zou een zege hier of daar ook wel eens leuk zijn.

NAC Breda: 5

Een onvoldoende gaat naar NAC Breda. De trainer werd ontslagen en omdat ook diens opvolger de ploeg niet op de rails krijgt, moet Robert Maaskant het vanaf 2015 gaat doen voor de club. Maaskant krijgt er een hele klus aan om NAC in de Eredivisie te houden, want de selectie bleek in de eerste helft van dit seizoen simpelweg niet goed genoeg. Het feit dat een overwinning op Cambuur gevierd werd alsof de landstitel behaald was, zegt eigenlijk alles. NAC Breda is ver weggezakt in de eerste helft van het seizoen 2014/2015, heel ver.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen