De Haan: "Wij zijn allemaal panna-voetballers geworden"

5 december 2015, 11:38

In een interview met AD Sportwereld uit Foppe de Haan forse kritiek op de manier waarop talenten in Nederland de afgelopen jaren zijn begeleid. De coach van sc Heerenveen stelt dat het allemaal te veel om trucjes gaat en te weinig om echte voetballende kwaliteiten. Functionele techniek, zoals hij het noemt.

"Kijk nou eens hoe een team als Bayern München speelt. Hoe ze elkaar aanspelen, steeds op het goede been, op de goede snelheid. Tik, tik, tik, tik. Dat kunnen we bijna niet meer", stelt De Haan. "Het is hier veel slechter geworden. Wij zijn veel te veel gaan lopen met de bal. Wij zijn allemaal panna-voetballers geworden. Iedereen doet rare dingen met de bal. Het is hartstikke leuk hoor, dat de linksback ook een leuke sleepbeweging kan maken. Maar het schiet niet op. Gebruik je techniek nou eens gewoon om te voetballen. Sámen. Als team."

De Haan wijst erop dat talenten in Nederland te veel met zichzelf bezig zijn. "En jonge voetballers worden bovendien veel te snel op het paard gezet. Door zaakwaarnemers, door hun omgeving. Ik denk dat er heel wat zo blasé zijn als ik weet niet wat. Want ook op mentaal gebied dreigen we achterop te raken. Er wordt hier altijd gemauwd. Altijd de handen omhoog. Altijd tegen de scheidsrechter. Ik vind dat we in Nederland veel te jong beginnen met opleiden. Bij Ajax al vanaf zes jaar. Veel te jong! Laat kinderen nou eerst eens gewoon vrijuit voetballen, zonder al te veel coaching. Pas als ze een jaar of dertien, veertien zijn, kun je goed beoordelen wat de besten zijn. Maar iedereen wil als eerste een talentje vastleggen", stelt de inmiddels 72-jarige coach vast.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen