Eredivisie CV legt uit waarom het niet verder wil met RvC

15 september 2016, 10:22
Foto: © ProShots

Vertegenwoordigers van de clubs in de Eredivisie namen woensdag een opvallende stap: ze zegden het vertrouwen op in de Raad van Commissarissen (RVC) betaald voetbal van de KNVB. Dit gebeurde onder meer naar aanleiding van de aanstelling van Gijs de Jong als nieuwe directeur betaald voetbal. Deze aanstelling is, gezien de huidige problemen tussen de RvC en de Eredivisie CV, voorlopig opgeschort.

Namens de Eredivisie CV legt Jacco Swart in De Telegraaf uit waarom de clubs tot deze stap overgegaan zijn. De Eredivisie CV had op Schiphol een 'pittig gesprek' met de commissarissen. "Uit de gesprekken kwam naar voren wat we eigenlijk al wisten: dat heel veel parameters van het Nederlandse voetbal niet op groen staan. Of het nu om het Nederlands elftal, de clubprestaties in Europa of de kwaliteit van de Eredivisie gaat. Onze mening was en is dat alle partijen in het voetbal van de KNVB, de ECV en de Coöperatie Eerste Divisie (CED, red.) samen een visie moeten ontwikkelen om alle parameters weer op groen te krijgen", stelt Swart.

Hij benadrukt dat de Eredivisie CV echt niet zeggenschap eist over alles binnen de KNVB, maar dat er in dit geval fundamentele problemen zijn. "We kennen onze plek echt wel en gaan bijvoorbeeld niet over de baan van de bondscoach. Er is een te grote afstand ontstaan tussen de commissarissen en de clubs."

Volgens hem heeft 'een ruime meerderheid' van de clubs geen vertrouwen meer in de huidige RvC van de bond. De bal ligt nu bij de commissarissen. "Ik snap heel goed dat de commissarissen zich nu eerst willen beraden. Zij zullen antwoord moeten geven op het verdwenen vertrouwen. Wat houdt dit voor hen en hun positie in?" Wat Swart betreft komt er snel een gesprek tussen de KNVB, Eredivisie CV én Coöperatie Eerste Divisie om de situatie te bespreken. "Op directieniveau willen we alle scenario's bespreken die zich kunnen ontrollen. Kortom, hoe we in de toekomst de bestuurlijke en de toezichthoudende structuur het beste kunnen invullen. En als de rvc zijn conclusies trekt, vertrekken de commissarissen dan per direct of blijven ze voorlopig aan? En hoe gaat het dan in de opvolging? Wat zeggen de statuten en reglementen daarover?"

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen