Het jaar van... FC Twente: na promotie met zorgen 2020 in

26 december 2019, 18:06
Foto: © ProShots

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel III van onze cluboverzichten: FC Twente.

Voor FC Twente werd 2019 het jaar van de terugkeer naar de Eredivisie. Na een stroeve start van de competitie bouwden de Tukkers in de wintermaanden aan een ruime voorsprong. De concurrentie morste punt na punt en eiste Twente drie wedstrijden voor het einde de titel definitief op. Dat gebeurde allemaal onder de leiding van Marino Pusic. Hij slaagde daarmee voor de opdracht om Twente terug te brengen naar waar het hoort. De manier waarop, kon op minder waardering rekenen in Enschede. Al het hele seizoen lag hij onder vuur. Daarom moest Pusic zijn koffers pakken en werd Gonzalo Garcia naar de Grolsch Veste gehaald.

Met pas 36-jarige Garcia schuift Twente een beginneling naar voren. In het promotiejaar behoorde de oud-speler van onder meer sc Heerenveen, FC Groningen en Heracles Almelo tot de technische staf van Pusic. Garcia staat bekend als vertrouweling van technisch directeur Ted van Leeuwen, die hem eerder meebracht van Esbjerg naar Enschede. De keuze van de geprezen Van Leeuwen zorgde van scepsis. Kon beginner Garcia een club van het kaliber Twente wel leiden?

Hele andere zorgen waren er eerder dit jaar. Twente moest definitief van de ondergang gered worden. In april kwam de gemeente met verlossende woord: vijf miljoen van de in totaal zeventien geleende miljoen werd kwijtgescholden. Daarnaast hoeft Twente over negen miljoen ook geen rente meer te betalen. Ook ABN Amro besluit 4,5 miljoen (van de 5,5 miljoen lening) kwijt te schelden. Daarmee verbetert de vermogenspositie flink, maar Twente houdt forse schulden en zal ook het financiële beleid in 2020 sober moeten blijven.

{image[333987][left-half][]}Hét hoogtepunt: promotie

De Eredivisie hoefde het slechts één seizoen zonder FC Twente te stellen. Op tweede paasdag kon de vlag uit in Enschede. Dat dit gebeurde na een bloedeloze 0-0 tegen Jong AZ, typeert het veelbewogen kampioensjaar van de Tukkers. Niemand bij Twente die het daar nog over heeft: Twente terug in de Eredivisie is het enige wat telt en nu is het zaak om daar ook te blijven. 

De beste aankoop: Lindon Selahi

Omdat Ted van Leeuwen moest bouwen aan een Eredivisie-waardig FC Twente, trok de technisch directeur weer een blik aan vooral onbekende spelers open. Onder meer Calvin Verdonk (Feyenoord), Julio Pleguezuelo (Arsenal), Oriol Busquets (FC Barcelona), Keito Nakamura (Gamba Osaka) en Lindon Selahi (Standard Luik) kwamen naar de Grolsch Veste. Van alle versterkingen maakt Selahi het meeste indruk, ook al komt Nakamura dicht in de buurt. De twintigjarige Selahi is geliefd bij het publiek. De Albanese middenvelder behoort tot de beste tackelaars van de Eredivisie.

De tegenvaller van het jaar: Paul Verhaegh

Het verblijf van Paul Verhaegh in Enschede verloopt met vallen en opstaan. FC Twente verraste door de 36-jarige rechtsback aan te trekken. Verhaegh moet voor de routine zorgen in de selectie van Gonzalo Garcia. Tot dusver is de oud-speler van Vitesse, VfL Wolfsburg en AGOVV geen meerwaarde gebleken. Althans niet binnen het veld in de wedstrijden. Mede door blessures kwam hij namelijk slechts tot zes optreens.

De doorbraak van: Joël Drommel

Joël Drommel mag zich tot een van de betere keepers van de Eredivisie scharen. De 23-jarige sluitpost maakt dit seizoen steeds meer zijn potentie waar. Dat staat in een schril contrast met zijn debuutjaar waarin FC Twente degradeerde. Drommel kreeg veel kritiek. Alsof hij er niets van kon. In 2019 snoert hij iedereen de mond en was er zelfs een periode dat zijn naam met het Nederlands elftal in verband werd gebracht.

Eredivisie-cijfers

Duels: 18

Zeges: 5

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 9

Doelcijfers: 26 voor, 37 tegen

Grootste zege: FC Twente - FC Emmen 4-1 (25 oktober)

Grootste nederlaag: Feyenoord - FC Twente 5-1 (29 september)

Topscorers: Haris Vuckic, Aitor Cantalapiedra (8 goals)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen