KNVB stuurt clubs e-mail en verdedigt genomen besluiten

29 april 2020, 14:48
Foto: © ProShots

De Nederlandse betaaldvoetbalclubs hebben woensdag een e-mail ontvangen van het bestuur betaald voetbal van de KNVB waarin de afgelopen vrijdag genomen besluiten schriftelijk worden bevestigd en onderbouwd. De bond maakte vorige week onder meer bekend dat de Europese tickets verdeeld worden op basis van de huidige ranglijst en er geen clubs promoveren/degraderen.

De besluiten zorgden bij diverse clubs voor grote woede. Met name FC Utrecht (geen Europees ticket), SC Cambuur en De Graafschap (beide geen promotie) voelden zich ernstig benadeeld. Deze clubs hebben aangekondigd de strijd met de KNVB aan te zullen gaan. De bond heeft in een e-mail, die ook in handen is van Voetbal International, uitgelegd dat er aan een competitie pas sportieve consequenties kunnen worden verbonden als clubs het twee keer tegen elkaar op hebben genomen of de uitkomst al onherroepelijk vaststaat.

Voorafgaand aan de besluiten peilde de KNVB de meningen van de clubs betreft promotie/degradatie. Zestien clubs waren voor promotie, negen clubs tegen en negen clubs stemden niet. 'Conform van tevoren is opgemerkt, zouden de kenbaar gemaakte meningen door het bestuur betaald voetbal mede. worden betrokken bij het uiteindelijke besluit. De reden voor deze procedure is dat het bestuur betaald voetbal dit vindt passen bij een zorgvuldig proces en de democratische vereniging die de KNVB is', staat in de e-mail.

'Het bestuur betaald voetbal is van mening dat uit deze peiling niet een duidelijke meerderheid blijkt voor de keuze van een bepaald besluit, althans niet een zodanige meerderheid dat deze bepalend zou moeten zijn voor het bestuur betaald voetbal bij het nemen van het betreffende besluit.'

FC Utrecht

Eric Gudde en Jean Paul Decossaux, die het bestuur betaald voetbal vormen, gaan ook in op de situatie van FC Utrecht. De Domstedelingen bezetten in de Eredivisie de zesde plaats met drie punten achterstand op nummer vijf Willem II. Utrecht heeft echter een wedstrijd minder gespeeld en een beter doelsaldo.

'Zoals bekend is, hebben niet alle clubs evenveel wedstrijden gespeeld (25 om 26) doordat een tweetal wedstrijden uit speelronde 22 niet is gespeeld (FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord). Het bestuur betaald voetbal heeft evenwel vastgesteld dat het schrappen van de resultaten van de wel gespeelde wedstrijden uit speelronde 22 (met als resultaat een ranglijst op basis van een gelijk aantal gespeelde wedstrijden), niet leidt tot een andere (eind)rangschikking voor wat betreft de verdeling van de tickets voor de Europese clubcompetities zoals hiervoor omschreven', wordt uitgelegd waarom Willem II het Europese ticket heeft gekregen.

Zonder de coronacrisis had FC Utrecht ook via het bekertoernooi nog een Europees ticket kunnen verdienen. De club stond immers in de bekerfinale tegen Feyenoord. De KNVB heeft de 'noodzakelijke beslissing' genomen om de finale te schrappen omdat de UEFA uiterlijk 25 mei duidelijkheid wil hebben over het hervatten/stopzetten van competities/bekertoernooien en hoe de Europese tickets verdeeld worden. 'Wij benadrukken dat dit nog door de UEFA moet worden bevestigd en dat indien de UEFA het hiermee niet eens is, de kans bestaat dat wij deze plaats niet toebedeeld krijgen in het seizoen 2020/21.'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen