Scandinavische voetbalbonden komen met oproep aan FIFA

2 september 2021, 16:32   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De voetbalbonden van de Scandinavische landen hebben een duidelijke oproep aan de FIFA: er moet meer druk uitgeoefend worden op de regering van Qatar. Het komende wereldkampioenschap wordt in dat land gespeeld, maar er is behoorlijk wat ophef over die organisatie. De mensenrechten zouden er geschonden worden en de arbeidsomstandigheden zijn erbarmelijk. Dat moet stoppen, stellen de landen gezamenlijk.

De bonden van Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland en de Faeröer-eilanden vinden dat de FIFA met een inhoudelijke reactie moet komen over de omstandigheden in de oliestaat na een rapport van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie wond er geen doekjes om. Qatar zou jarenlang te weinig onderzoeken hebben gedaan naar de doodsoorzaak van veel jonge arbeidsmigranten. Volgens Amnesty waren de vele doden niet los te zien van de dramatische werkomstandigheden. 

"We zijn erg dankbaar dat Amnesty nieuwe kennis levert, die afwijkt van de officiële cijfers en rapporten die we vanuit Qatar ontvangen", zegt directeur Jakob Jensen van de Deense voetbalbond DBU op de officiële website. "We zetten onze kritische dialoog met de FIFA, de regering in Qatar en andere relevante partijen door, om zo voor verbeteringen voor de arbeidsmigranten te zorgen", aldus de bestuurder, die steun krijgt van de omringende landen.

Het komende wereldkampioenschap zorgt tot dusver voor veel discussie. Sommige voetbalfans vinden dat Nederland het toernooi moet boycotten, als Oranje zich überhaupt plaatst. Louis van Gaal was tijdens zijn eerste persconferentie duidelijk over de situatie in het Midden-Oosten. "Wat ik daarvan vind? Denk je dat ik dat niet erg vind? Natuurlijk vind ik het heel erg wat daar gebeurt. Maar de bonden moeten zich verenigen. Ik heb het de KNVB ook gevraagd en ze hebben me verteld dat zij voorop lopen. Maar om het nou elke keer aan de bondscoach te vragen, dat vind ik heel ver gaan." De bonden uit Scandinavië hebben dus inmiddels een eerste stap gezet.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen