Dit kan het Nederlands elftal verwachten van Denemarken

25 maart 2022, 12:01
Foto: © ProShots

Het Nederlands elftal neemt het zaterdagavond in de Johan Cruijff ArenA op tegen Denemarken. Tegen de Denen is het voor bondscoach Louis van Gaal de eerste mogelijkheid om zijn beoogde systeem voor op het WK in Qatar uit te testen. FCUpdate.nl nam de selectie van Denemarken onder de loep en legt uit wat Oranje van ze kan verwachten.

De Deense nationale ploeg kende een bijzonder jaar. Het begon allemaal in de zomer tijdens het EK. Denemarken had het zwaar in de groepsfase en moest vrezen voor uitschakeling, mede door de grote klap die de ploeg van Kasper Hjulmand te verwerken kreeg in het groepsduel met Finland. Sterspeler Christian Eriksen viel uit na hartstilstand. Gelukkig was de verzorging in het Parken Stadion van FC Kopenhagen en in het ziekenhuis in de Deense hoofdstad snel aanwezig, waardoor de middenvelder goed behandeld kon worden.

{image[352113][left-half][]}Rentree Eriksen

Een paar maanden later staat Eriksen gelukkig weer op het veld en heeft hij bij het Engelse Brentford weer zijn eerste minuten gemaakt in de Premier League. Voor de 30-jarige middenvelder lijkt het zaterdag een mooie dag te gaan worden in Amsterdam, want hij zit voor het eerst sinds het uitvallen op het WK weer bij de selectie van de nationale ploeg. Tegen Oranje kan de oud-speler van Ajax zijn rentree maken voor de Denen.

Het resterende deel van het EK moest Eriksen uiteraard missen, maar zijn teamgenoten zorgden voor een onvergetelijk toernooi. Denemarken kwam de groepsfase door en won vervolgens van Wales en Oranje-beul Tsjechië. In de halve finale werden de Denen uiteindelijk uitgeschakeld door Engeland, maar gezien alle omstandigheden konden ze terugkijken op een fantastisch eindtoernooi. Ook de WK-kwalificatie verliep de afgelopen maanden uitstekend bij de opponent van Oranje. Denemarken verloor slechts één van de negen wedstrijden in de poule en eindige daardoor eenvoudig bovenaan.

Systeem en selectie

Het belooft dan ook direct een mooie krachtmeting te worden voor Oranje, dat vermoedelijk gaat starten in 3-5-2/5-3-2 systeem. Louis van Gaal vindt deze speelwijze het beste bij zijn selectie passen, maar het zal wel wat tijd kosten om dit systeem er goed in te slijpen. De Denen spelen op eenzelfde soort manier. Trainer Kasper Hjulmand start meestal in een 3-4-3 systeem. Daarbij staan de backs, Joakim Mæhle en Jens Stryger Larsen, hoog opgesteld op het middenveld. Dat zijn direct ook twee gevaarlijke aandachtspunten voor het Nederlands elftal, aangezien de Denen de flanken tijdens het aanvalsspel goed gebruiken.

Maar ook in de as van het veld beschikken de Denen over een aantal uitstekende spelers. Op het middenveld heeft de bondscoach de beschikking over onder meer Christian Eriksen, Thomas Delaney, Pierre Höbjerg en Mikel Damsgaard. Dasmgaard, momenteel actief bij het Italiaanse Sampdoria, was tijdens het afgelopen EK een van de revelaties bij Denemarken. Interessant gaat worden of Louis van Gaal in zijn favoriete systeem met drie centrale verdedigers gaat starten, aangezien Denemarken op eenzelfde soort manier speelt. Mocht dat gebeuren, dan beloven het vooral op de flanken mooie duels te gaan worden tussen de aanvallend ingestelde vleugelverdedigers van beide ploegen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen