Twente bezorgt PEC wéér nipte nederlaag en jaagt op Feyenoord

19 maart 2022, 22:08   Bijgewerkt: 19 maart 2022, 22:13

FC Twente heeft zaterdagavond in eigen huis de vierde zege op rij geboekt. Hekkensluiter PEC Zwolle gaf zich - net als een week eerder tegen Feyenoord - niet makkelijk gewonnen, maar ging uiteindelijk met 1-0 onderuit. Daarmee voert de ploeg uit Enschede de druk op de top drie flink op. Het gat met Feyenoord, dat zondag de Klassieker speelt tegen Ajax, is voorlopig nog maar één punt.

De thuisploeg begon als nummer vijf van de Eredivisie aan het duel. Na de knappe uitoverwinning op AZ vorige week stonden de Tukkers in punten gelijk met de Alkmaarders, de nummer vier. Het was dus zaak voor de ploeg van Ron Jans om vandaag te winnen van PEC, zodat de druk morgen bij AZ ligt als het in Tilburg aantreedt tegen Willem II. Het moest het daarbij wel zonder hun trainer stellen, vanwege een positieve coronatest ontbrak de ervaren oefenmeester op de bank. Omdat ook assistent-trainer Andries Ulderink besmet bleek, werd de coaching vanaf de bank vandaag verzorgd door de andere assistent Ivar van Dinteren. In de basisopstelling waren weinig verrassingen te noteren. Bij afwezigheid van de geschorste Michal Sadilek mocht Jesse Bosch starten.

De bezoekers uit Zwolle stonden vooraf, ondanks de punten die de afgelopen tijd onder de nieuwe trainer Dick Schreuder her en der bijeen werden gesprokkeld, nog altijd helemaal onderaan. De aansluiting met de andere staartploegen is echter wel terug, het gat met de 'veilige' vijftiende plaats van Fortuna Sittard bedraagt nog slechts 2 punten. Vorige week werd op eigen veld nipt verloren van Feyenoord (1-2). Verdediger Yuta Nakayama pakte in die wedstrijd zijn vijfde gele kaart van het seizoen, en was daarom vandaag geschorst. De van Vitesse gehuurde aanvaller Oussama Darfalou raakte in diezelfde wedstrijd al na een half uur geblesseerd en was nog niet voldoende hersteld om vandaag te kunnen spelen. Voor hen in de plaats stonden Sai van Wermeskerken en Kenneth Paal vandaag in de basis.

Met de voorsprong op zak kon Twente het duel meer controleren, en de spelers van PEC bleven onnauwkeurig in de passing. Voetballend lukte het niet om tot kansen te komen, al liet ook Unnerstall af en toe zien waarom zijn meevoetballende kwaliteiten wel eens in twijfel worden getrokken. Vijf minuten voor rust kon Mustafa Saymak bijna profiteren van een slechte aanname van de Duitse doelman. Bij diens ultieme poging de bal weg te schieten raakte hij de instormende Zwollenaar dusdanig dat Saymak de strijd op slag van rust moest staken, Gervane Kastaneer verving hem. In blessuretijd was er nog een grote kans voor Twente toen Vlap vanaf rechts de zestien binnen kon dribbelen, maar tot groot ongenoegen van Ricky van Wolfswinkel besloot de huurling van Anderlecht uit een onmogelijke hoek op doel te schieten, in plaats van terug te leggen. De inzet belandde in het zijnet, waardoor met een verdiende 1-0 voor FC Twente de kleedkamers konden worden opgezocht.

Na rust bleek Schreuder zijn ploeg bij de les te hebben gekregen, want de slordigheid van de eerste helft was in het tweede bedrijf nergens meer te bekennen. Unnerstall mocht zich nu van zijn goede kant laten zien, want de bezoekers doken regelmatig voor hem op. Zeker toen na een uur spelen met Max de Waal, Luka Azdic en Slobodan Tedic drie verse aanvallende spelers binnen de lijnen kwamen. De Duitser onderscheidde zich echter keer op keer positief, vooral op een lastige kopbal van Thomas van den Belt. Aan de andere kant waren er kleine kansjes voor Twente, maar Lamprou was ook bij de les en hield zijn doel in het tweede bedrijf schoon. Vooral Joshua Brenet mocht zich dat aanrekenen, zijn mooie solo bracht hem vlak voor tijd oog in oog met Lamprou, maar de Griekse doelman kon redding brengen op zijn matige schot. PEC zette nog aan in de slotfase, maar miste de scherpte om Unnerstall nog op de proef te stellen.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Twente: Lars Unnerstall 7; Gijs Smal 6,5, Joshua Brenet 6, Robin Pröpper 6, Jesse Bosch 5; Julio José Pleguezuelo 5,5, Ramiz Zerrouki 7,5, Michel Vlap 6; Daan Rots 7 (71. Dimitris Limnios), Ricky van Wolfswinkel 6, Virgil Misidjan 6,5 (71. Vaclav Cerny)

PEC Zwolle: Kostas Lamprou 5,5; Bram van Polen 5, Maikel van der Werff 5 (58. Max de Waal 6), Djavan Anderson 5, Sai van Wermeskerken 5; Thomas van den Belt 6(58. Luka Adzic 6,5), Pelle Clement 5 (58. Slobodan Tedic 5), Mees de Wit 6,5, Mustafa Saymak 4,5 (44. Gervane Kastaneer 6); Daishawn Redan 5, Kenneth Paal 5,5

Man of the match: Ramiz Zerrouki

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen